Океанограф сравнява Ел Ниньо с Годзила
Океанограф сравнява Ел Ниньо с Годзила / снимка: Guliver/Getty Images

Сегашният феномен Ел Ниньо, сдобил се с прякора Брус Ли, вече е вторият най-силен според статистиката за това време на годината и може да се окаже сред най-могъщите явления със способност да променят времето за изминалите 65 години, предаде Асошиейтед прес, позовавайки на метеоролози от американското Национално управление за океаните и атмосферата (NOAA).

Калифорния и други засегнати от суша райони обаче е по-добре да не разчитат, че Ел Ниньо, подобно на легендарния Брус Ли във филмите си, ще ги спаси.

"Един по-мощен Ел Ниньо не гарантира нищо. На този етап няма причина за радост", казва Майк Халпърт от Центъра за климатични прогнози към Националното управление за океаните и атмосферата.

На всеки няколко години ветровете се променят и водата в Тихия океан става по-топла от обичайното. Свързаните с тези периодични изменения явления Ел Ниньо променят времето по света, като влиянието им е най-отчетливо в САЩ през зимата. Освен в Калифорния, Ел Ниньо често носи силни дъждове на по-голямата част от южните и източните американски щати.

Няма гаранция обаче, че настоящото явление ще донесе на Калифорния дъждовете, от които щатът се нуждае. Халпърт отбелязва, че дори предишни супер-Ел Ниньо - от 1997-1998, 1982-1983 и 1972-1973, на които сегашният съперничи, не са постигнали това.

Океанографът от НАСА Бил Пацърт казва, че според сателитните данни настоящият Ел Ниньо е по-мощен от този през 1997-1998 г., смятан за Краля на тези феномени, който обаче е започнал по-слабо и е завършил по-голяма сила.

Настоящият Ел Ниньо е толкова могъщ, че в блог на Национално управление за океаните и атмосферата неофициално го наричат Брус Ли - на покойната легенда на бойните изкуства. Пацърт обаче, заради всичките му "поразии", сравнява феномена с Годзила.

Източник: БТА