От 4000 години Земята не е била толкова гореща
От 4000 години Земята не е била толкова гореща / Dariknews.bg

Сухо, слънчево и по-топло от обичайното за месеца ще е до края на седмицата. Ще е тихо или със слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са по-типични за юли и август - от 27 до 33 градуса.

В региона на Габрово, Трявна, Севлиево и Дряново температурите ще достигнат до 31 градуса.

В началото на следващата седмица облаците ще се увеличат. В понеделник в западната половина на страната, а във вторник почти навсякъде вече ще превалява, пише „24 часа". В южните райони ще има и гръмотевици. Очаква се да паднат между 10 и 20 л/кв. м.

Температурите ще падат от запад на изток. В понеделник термометърът ще показва 19-20 градуса в западните и 27-28 градуса в източните райони. Във вторник хладният въздух ще обхване цялата страна и максималните температури ще са 18-23 градуса.

От сряда се очаква подобрение на времето. Валежите ще спират и облаците ще се разкъсват. В четвъртък и петък ще има разкъсана облачност. Дневните температури ще се повишат с 3-4 градуса и максималните ще са 23-28 градуса.

Сутрините ще са прохладни с температури от 8 до 15 градуса. До края на месеца съществени валежи не се очакват. Ще има много слънчеви дни.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Глобалното затопляне, комбинирано с климатични феномени като Ел Ниньо, може да доведе до много високи средни температури за 2015 г. и 2016 г., се казва в доклад на Британската метеорологична служба, цитиран от Франс прес.

От 4000 години Земята не е била толкова гореща

Много вероятно е 2014 г., 2015 г. и 2016 г. да са най-горещите, регистрирани някога на планетата, заяви експертът Роуан Сътън. Той е на мнение, че климатичното затопляне вероятно ще се ускори отново след десетилетие, белязано от относителна стабилност.

фотография: ThinkStock/Getty Images

Някои скептици се осланяха на въпросната "пауза" в покачването на температурите, за да поставят под въпрос климатични модели и да оспорят ролята на човешката дейност за климатичното затопляне. Междуправителствената експертна група към ООН за промените в климата обаче прецени в новия си доклад, че тази пауза всъщност е статистическа заблуда. Анализът е бил неточен, защото 1998 г. бе особено гореща вследствие интензивността на Ел Ниньо и това станало причина следващите години да изглеждат по-хладни.

Климатичното затопляне ще доведе до по-честа поява на Ла Ниня

В доклада на Британската метеорологична служба се проявява голям интерес към ЕлНиньо, който се появи отново през март и може да се окаже, че е сред най-интензивните в аналите. Той ще донесе суша в някои азиатски страни и Австралия, но също проливни дъждове през есента и зимата в Калифорния. Освен това наблюдаваното понастящем леко захлаждане в Атлантическия океан може да доведе до по-малко горещо и по-сухо лято вСеверна Европа.

Източник: БТА