От 4000 години Земята не е била толкова гореща
От 4000 години Земята не е била толкова гореща / ThinkStock/Getty Images

През юли тази година температурата на Земята е достигнала максималните си стойности за последните 4000 години.

За това алармират специалисти от НАСА и японската метеорологическа агенция JMA. Те отбелязват, че тазгодишният юли е бил най-горещият за последните 200 години. Земята като цяло пък е достигнала най-високите температурни стойности за последните 4000 години, съобщава БГНЕС.

Ще се сбъднат ли прогнозите за най-тежката зима в историята на Европа

НАСА съобщава, че средните температури през юли 2015 г. надвишават предишния рекорд от юли 2011 г. с 0,02 градуса по Целзий. Всеки месец тази година влиза в топ 4 на най-топлите месеци от 1880 г. насам., съобщават от космическата агенция с уговорката, че данните подлежат на прецизиране.

Обезпокоителният си извод американските и японските специалисти правят въз основа на косвени признаци за температурата на планетата, като годишните дървесни кръгове, състоянието на коралите и ледниците.

По последни прогнози на Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) тазгодишният Ел Ниньо е класифициран като „значителен и засилващ се", но ако температурата на океана се задържи с два градуса по-топла за три последователни месеца, феноменът може да бъде обявен за „много силен" - нещо, което се е случвало само два пъти в историята на замерванията.