Климатичното затопляне ще доведе до по-честа поява на Ла Ниня
Климатичното затопляне ще доведе до по-честа поява на Ла Ниня / Thinkstock/Getty Images

Климатичният феномен Ла Ниня, който периодично предизвиква суша и опустошителни бури, вероятно ще бъде по-често срещан през 21-ви век заради климатичното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс и Франс прес. Появи на феномена Ла Ниня като тази през 1998 - 1999 г., която причини смъртта на хиляди хора, а милиони други трябваше да мигрират, вероятно ще са по-често срещани през 21-ви век, отколкото през 20-и век. Прогнозите на учените са базирани върху най-песимистичния сценарий за климатичното затопляне, според който парниковите емисии няма да намалеят.

Според Междуправителствената експертна група за климатичните промени подобен сценарий ще доведе до покачване на температурите с 3,7 градуса Целзий до края на века.

Международната общност си е поставила за цел климатичното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Резултатите от новото изследване на учени от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO) показват, че ако парниковите емисии не намалеят, появи на Ла Ниня ще има на всеки 13 години през този век, докато през миналия век имаше на всеки 23 години.

"Това означава да има повече опустошителни метеорологични събития и по-чести промени от една крайност на друга, от една година на друга. При това социално-икономическите последствия ще са големи", отбелязват авторите на изследването.

Ла Ниня понякога се появява на следващата година след климатичния феномен Ел Ниньо, който също може да стане по-често срещан. За разлика от Ел Ниньо, Ла Ниня се характеризира със студени температури на морската повърхност в централната и източната част на Тихия океан и с по-големи различия с температурата на сушата в страни в западната част на Тихия океан, като Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Бангладеш и Виетнам.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Източник: БТА