Откритие: Кожни клетки убиват рака
Откритие: Кожни клетки убиват рака / Thinkstock/Getty Images

Екип учени от Университета на Южна Каролина в САЩ е превърнал зрели кожни клетки в стволови клетки, които търсят и унищожават мозъчни тумори.

Глиобластомите са най-често срещаната и най-опасна форма на рак на мозъка. Процентът на оцелелите е едва 30 процента. Хирурзите са в състояние да отстранят тумора, но често ракът прониква дълбоко в мозъка и продължава да се развива.

Учени унищожават раковите образувания с препрограмирани кожни клетки

Туморите, които не могат да се отстранят се третират с химио- и лъчетерапия. Екипът от Южна Каролина работи върху терапия, насочена към разсейките, които връщат болестта, пише агенция Фокус, цитирайки сайта за технологии Gizmag.

Екипът е използвал кожни клетки, наречени фибробласти, които произвеждат колаген и съединителна тъкан, като ги е превърнал в неутрални стволови клетки.

Революция в скрининга на рака

Изследователите са инжектирали клетките в мишки и са установили, че те убиват раковите клетки. Учените посочват, че е възможно да модифицират клетки, които произвеждат разрушаващ тумори протеин и така те ще се превърнат в още по-ефективно средство срещу рака.

Експериментално лекарство срещу рак даде забележителни резултати

За пръв път технология за директно репрограмиране на клетки се използва за противоракова терапия.