Откриха връзка между паразитен червей и разпространението на ХИВ
Откриха връзка между паразитен червей и разпространението на ХИВ / ThinkStock/Getty Images

Паразитен червей, поразяващ милиони хора сред най-бедното население на света, може да се окаже важен, но малко известен ключов фактор за ограничаване на разпространението на вируса ХИВ, който причинява СПИН, предаде Ройтерс.

Болестта шистозомиаза засяга минимум 250 милиона души. Заболяването се причинява от паразитни червеи, които се прихващат от замърсени води. Паразитите си проправят път през кожата и снасят яйца в човешкото тяло. Ако червеите снесат яйца в женската генитална област, могат да причинят лезии, които правят жените по-уязвими за вируса ХИВ.

Учени на път да открият ефективно лечение на ХИВ

Женската генитална шистозомиаза е свързана с три пъти по-висок риск от зараза с ХИВ, показват резултатите от проучвания, направени в Зимбабве, Танзания, РЮА и Мозамбик. При мъжете с паразитни червеи в гениталната област се наблюдава рязко повишение на количествата на вируса ХИВ в семенната течност.

Лечението на шистозомиаза е евтино и може да се окаже относително лесен начин да се ограничи разпространението на ХИВ. Близо 37 милиона души, мнозинството от които в Африка, живеят с вируса, причинител на СПИН.

"Това застъпване на ХИВ и шистозомиаза е поразително, а се оказва, че е пренебрегван рисков фактор", казва Петер Лойчер, един от съавторите на изследването от университета на Орхус, Дания.

Как вирусът на СПИН може да се предаде през портокали

Не е известно колко души страдат от женска генитална шистозомиаза, но се смята, че броят им е от порядъка на между 20 милиона и 80 милиона, основно в Африка. Според Световната здравна организация (СЗО) повечето случаи остават недиагностицирани и малко медицински лица са запознати със съществуването на болестта.

Експертите препоръчват заболяването да бъде разглеждано като фактор за разпространението на ХИВ заедно с известните рискове като брой сексуални партньори, неупотреба на презервативи, обрязване и др.

Източник: БТА