Откриха система от екзопланети, включваща три суперземи
Откриха система от екзопланети, включваща три суперземи / Thinkstock/Getty Images

Нова система от екзопланети, която се намира близо до Слънчевата система и включва три суперземи, орбитиращи около своята звезда, бе открита от астрономи от университета на Женева, предаде Франс прес.

Тази система от екзопланети се намира в съзвездието Касиопея. Съставена е от три суперземи - екзопланети, чиято маса е до 10 пъти по-голяма от земната, гигантска планета и тяхната звезда, която е малко по-студена от Слънцето.

Новооткритата система е относително близо до нас - на разстояние 21 светлинни години от Земята. За сравнение най-близката до Слънцето звезда е на разстояние 3 светлинни години, а втората по близост звезда - на разстояние 6 светлинни години.

"Когато първите измервания показаха, че едната планета се завърта около звездата за 3 дни, незабавно поискахме от НАСА да извършим наблюдения с космическия телескоп "Спицър", заяви съавторът на изследването, астрономът Ати Моталеби от университета.

Оказало се, че екзопланетата минава между своята звезда и Земята. Астрономите наблюдавали т..нар. транзитно минаване на едно небесно тяло пред друго. Този феномен е от голяма полза за .учените, защото им позволява да изчислят радиуса на планетата благодарение на хвърлената от нея сянка върху звездата й. Радиусът е нужен, за да се изчисли плътността на планетата.

Измерванията показали, че планетата е с 4,5 пъти по-голяма маса от земната, а диаметърът й е 1,6 пъти по-голям от земния. Плътността й е близка до тази на нашата планета. Става въпрос за планета от земен тип. "Това е планетата с най-близкия до земния състав", се казва в комюнике на университета.

След като се завърта около звездата си за три дни, планетата е много близо до нея. Температурата на повърхността на планетата е 427 градуса Целзий. "Това вероятно е свят от разтопена лава, който е несъвместим с живота", отбелязаха астрономите.

Те се надяват един ден да наблюдават транзитно минаване на другите две суперземи, да определят плътността им и да разберат дали става дума за скалисти или газообразни планети или за комбинация от двете.

Източник: БТА