Откриха неизвестен клон в генеаложкото дърво на европейците
Откриха неизвестен клон в генеаложкото дърво на европейците / Thinkstock/Getty Images

Генетичният произход на съвременните европейци е по-сложен, отколкото предполагаха специалистите - сред предците им има поне три големи генеаложки клона, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на статия в сп. "Нейчър".

Древните сибиряци, които са свързани с първите хора, населили Америка през Ледената епоха, са се смесили и с праисторическите популации в Европа. Те са оставили своя отпечатък върху ДНК материала на съвременните европейци, доказа международен екип от над 100 учени, ръководени от Дейвид Райх от Харвардския университет и Йоханес Краузе от университета на Тюбинген.

Досега експертите мислеха, че днешните европейци произхождат от две други групи хора. Първите са примитивни ловци и събирачи, живели на Стария континент още от заселването му преди повече от 40 000 години. Вторите са земеделци, мигрирали преди около 7000 години в Европа от район, обхващащ части от Сирия, Турция и Ирак.

Новото изследване, продължило повече от 10 години, разкрива ролята на ловците-събирачи от Сибир, наричани от учените "древни северни евразийци".

Учените са секвентирали геномите на земеделец, живял в Германия преди около 7000 години, и осем ловци-събирачи, живели на земите на Люксембург и Швеция преди 8000 години. След това са сравнили резултатите с геномите на 2345 наши съвременници, за да определят европейското потекло.

"Изследването ни наистина показва, че произходът на европейците е много по-сложен, отколкото се мислеше преди. Изглежда европейците, за които често днес се мисли като за една група, всъщност имат сложна история, в която поне три групи са се смесили исторически в различни пропорции", твърди Йозиф Мазаридис от Харвард

Почти всички европейци имат гени от всичките три древни групи. Древните северни евразийци са допринесли за до 20 процента от генетиката на европейците, макар и това да е най-малкият процент сред трите групи предшественици.

Хората от Северна Европа, особено Балтийските държави, са в най-голяма степен наследници на западните европейски ловци-събирачи, като до 50 процента от ДНК на литовците е от тази група. Южноевропейците са наследили повече древните земеделци, като до 90 процента от ДНК на сардинците може да бъде проследена до тези ранни имигранти в Европа.

Тези земеделци, дошли от Близкия изток, са донесли в Европа нови умения. Те са опитомявали животни, включително свине и крави, отглеждали са селскостопански култури - пшеница и ечемик, грах и леща, жънели са със сърпове от обсидиан.

Древните северни евразийци "свързват всички съвременни европейци и коренни американци", казва Йоханес Краузе. Резултатите показват, че те не само са се смесили с праисторическите европейци, но и са свързани с хората, които преди 15 000 години са преминали по моста от замръзнала земя между Сибир и Аляска и са се разпространили в Америка.

Сценарият за тройно наследство е приложим за повечето европейци, но не е достатъчен за всички. Дейвид Райх мисли, че и други групи са допринесли за генетичния профил на съвременните европейци.

"Едва започваме да разбираме. Само допълнителни генетични данни от древни хора ще ни позволят да научим какво е било праисторическото ни минало", коментира Йоханес Краузе.

Източник: БТА