Няма признаци за разумен живот на 86 подобни на Земята планети
Няма признаци за разумен живот на 86 подобни на Земята планети / снимка: sxc.hu

Към днешна дата са известни 862 извънслънчеви планети. И това са само планетите чието съществуване е достоверно потвърдено. Въобще от 90-те години на миналия век до сега имаме едно бурно и възходящо развитие на тази област от астрофизиката, която се занимава с въртящите се около другите звезди планети - така наречените екзопланети. Благодарение на направените, наистина, епохални открития, вече знаем без съмнение, че нашата Слънчева система не е уникална.

Натрупаната статистика за извънслънчевите планетни системи съвсем естествено може да се използва за насочване на радиотелескопите от проекта SETI, на който се възлагаха толкова много надежди в "далечните" години от преди откриването на първата екзопланета. Така става възможно радиотелескопите да не работят на "сляпо", а да се насочват към звезди за които е известно, че имат планети. Именно с това се е заела група астрономи под ръководството на Ендрю Симиън и Джил Тартър, която цели 35 години, до средата на 2012 г., беше директор на проекта SETI.

Учените са провели наблюдения на 86 подобни на Земята екзопланети с помощта на известния радиотелескоп от проекта SETI Грийн-Банк. Тези 86 извънслънчеви планети са открити с помощта на орбиталния телескоп "Kepler".

Наблюденията са били на честоти между 1.1 и 1.9 GHz (такива каквито използват клетъчните телефони). Отбирани са били само сигнали в много тесен диапазон - не по-широк от 5 Hz. Счита се, че в природата няма механизми по които да се излъчват сигнали от толкова тесен честотен диапазон. С други думи ако такива сигнали бъдат открити, то те би трябвало да имат изкуствен произход.

Критериите по които са подбирани 86-те избрани планети, са били относително разнообразни. "Прослушвани" са както системи, имащи подобни на Земята планети в зоната на обитаемост, така и такива със свръхземи, чийто период на завъртане е повече от 50 дни. Намерени са 52 кандидат-сигнала, но за съжаление след тяхното подробно изучаване, е бил направен извод, че нито един от тези сигнали не може да се счита за достоверна следа от радиоизлъчване с изкуствен произход. Разбира се, сега могат да тръгнат и спекулации, че нещо се крие, но това ще си бъде работа на тези които вярват в конспирации.

Астрономите, направили проучването все пак едва ли имат основание да изопачават получените резултати - след като в края на краищата целта, която са преследвали е била евентуалното откриване на следи от разумен живот на изследваните 86 екзопланети. Който иска може да се запознае с отчета за работата по препринта, публикуван на сайта arXiv.

Иначе, въз основа на обявения отрицателен резултат от своите наблюдения, астрономите са определили ограничение на вероятността за съществуване на цивилизации от така наречения втори тип по класификацията на Кардашов - не повече от 1:1 000 000. Цивилизации от втори тип са тези, които могат да се разпореждат с цялата енергия на своята звезда. Нашата цивилизация е ясно, че не е дори от първи тип - т.е. все още не е овладяла тази част от Слънчевата енергия, която достига до Земята.

Виждаме, че оценката 1:1 000 000 за цивилизациите от втори тип, всъщност не е толкова лоша. Още повече като се вземе предвид, че тя се отнася само за звездите от спектралните класове F (жълтобели), G (жълти) и K (оранжеви) - т.е. такива, подобни на нашето Слънце и близки до него. Не са били разглеждани планетите въртящи се около червени джуджета от клас M - най-разпространените и същевременно най-дълговечни звезди във Вселената. Не съвсем достоверна изглежда и приетата от групата астрономи 15% вероятност за наличието на планетни системи при звездите от клас F, G и K.

Така е защото с днешните наблюдателни средства, ние години наред дискутираме съществуването на планети, въртящи се около звезди от клас F на 25 св. г. от Слънцето. Съвсем спокойно истинският процент би могъл да бъде и по-голям. Така или иначе, даже ако няма цивилизации от втори тип при червените джуджета от клас М (което едва ли е вярно), то определената една на милион вероятност, ще даде огромен брой такива относително силно развити цивилизации в Нашата Галактика. Те следва да са хиляди или десетки хиляди.

Трябва да споменем и това, че направената оценка съответства на случая когато цивилизациите, способни да потребяват цялата енергия на своята звезда (от втори тип), все още продължават да използват радиовръзка от диапазона на мобилните телефони. Подобна гледна точка се поставя под съмнение от Джефри Марси (Geoffrey W. Marcy), новият ръководител на проекта SETI - известен с участието си в откриването на 110 екзопланети. Той счита, че по-вероятно е извънземните цивилизации да използват мощни лазери като средство за комуникация.

Подготвено по материали на Technology Review.