/ Gulliver/Getty Images
Андрю Морган и Лука Пармитано излязоха в открития космос, за да ремонтират спектрометъра
Американският астронавт Андрю Морган и италианският Лука Пармитано днес пристъпиха към втория етап от ремонтирането на алфа-магнитния спектрометър, инсталиран на корпуса на Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС. Те ще останат в открития космос около 6 часа.

НАСА показва на живо „разходката“ на астронавти в открития Космос (ВИДЕО)

Спектрометърът с тегло 7,5 тона, чиято разработка отне 14 години и струваше 1,5 млрд. долара, беше доставен на МКС със совалката "Индевър" през 2011 г.
 

В създаването му участваха 56 институции от 16 страни, включително Русия. С негова помощ учените се надяват да открият следи от антиматерия, да изучат състава и енергийния спектър на първичните космически лъчи, което ще помогне да се разбере как се е формирала Вселената.
 

По-рано от Центъра за контрол на полетите в Хюстън окачествиха ремонта на устройството като "уникална операция", тъй като първоначално не се предполагаше, че евентуално възникналите по време на експлоатацията му неизправности ще трябва да бъдат отстранявани в орбита.

Астрономи записаха „песента“ на Земята в слънчева буря
 

Очакваше се спектрометърът да работи без сериозни проблеми в продължение на 10-18 години. Повредите обаче започнаха три години след въвеждането му в експлоатация. За ремонта му бяха изработени 25 нови инструмента, които бяха доставени на МКС в рамките на последните три полета на товарни кораби.
БТА