НАСА изстреля 4 спътника за изследване на магнитното поле на Земята
НАСА изстреля 4 спътника за изследване на магнитното поле на Земята / Thinkstock/Getty Images

НАСА успешно изстреля четири идентични спътника за изследване на взаимодействието на слънчевия вятър с магнитното поле на Земята, съобщиха световните агенции.

Ракетата-носител "Атлас V" на компанията "Юнайтед лоуч алайънс" изведе в орбита четирите сателита, монтирани един върху друг. Изстрелването се състоя от Кейп Канаверал в щата Флорида в 22.44 часа местно време. Прозорецът за възможния старт бе с продължителност 30 минути.

Четирите спътника се разгърнаха един след друг 45 минути след изстрелването. В първата фаза на мисията те ще се движат в околоземна орбита с перигей 7500 километра и апогей 75 хиляди километра.

Космическите апарати са с тегло 1,2 тона всеки и имат осмоъгълна форма. В рамките на мисията "Magnetospheric Multiscale" /MMS/ квартетът ще лети в пирамидална формация, което ще позволи на спътниците да получат наблюденията си в триизмерен формат.

Апаратите ще изследват зоната на сблъсък между земната магнитосфера и слънчевите частици, които идват с голяма скорост и образуват свое магнитно поле на около 60 хиляди километра над земната повърхност. При това взаимодействие понякога се наблюдават смущения в далекосъобщенията, в джипиесите и в електропреносната мрежа. Мисията на четирите спътника е на стойност 1,1 милиарда долара и ще продължи две години.

Източник: БТА