Може ли да виреят картофи на Марс?
Може ли да виреят картофи на Марс? / снимка: Guliver/Getty Images

Учени от НАСА и от Международния център по картофите ще се опитат да узнаят дари могат да виреят картофи на Марс чрез експеримент, който ще се проведе в Перу, съобщава Франс прес.

Съвместният екип ще създаде марсиански атмосферни условия, с подобна температура, гравитация, радиация и почва, така че да се установи със сигурност възможна ли е картофена реколта на Червената планета. Във филма "Марсианецът" Мат Деймън оцеля, като си отгледа картофи на Марс.

Един от участниците в проекта, перуанецът Хулио Валдивиа Силва уточни, че тестовете ще бъдат осъществени с материал от пустинния район Арекипа в южната част на Перу. Там почвата на пампасите е с много близки характеристики до тази на Марс, контатирани от марсохода "Кюриосити".

Около 80 килограма от почвата на Пампас де ла Хоя ще бъдат пренесени в Лима, където експериментите ще стартират в края на януари. В тях ще вземат участие двама учени от НАСА, девет специалисти от Международния център по картофите и един експерт от Дубай.

Били са селектирани 9 сорта картофи в рамките на първата фаза на експеримента. Резултатите от него ще станат ясни през март.

"За нас ще бъде добър резултат, ако установим, че поне едно от растенията е поникнало, а след това вече можем да преминем към втората фаза" , заяви Валдивиа Силва.

Перуанският картоф вирее при над 4000 метра надморска височина. Той е много устойчив и е могъл да оцелее в повечето екосистеми по света.

Източник: БТА