Макар и без уши, крабът чува перфектно
Макар и без уши, крабът чува перфектно / Thinkstock/Getty Images

Крабът няма уши върху черупката си, но това не му пречи да долавя някои от звуците, издавани от преследвачите му, съобщава Франс прес.

Това доказа екип от американски учени под ръководството на Рандал Хюс, морски биолог от Североизточния университет (САЩ). Ученият вкарал електрод под черупката на животното близо до статоциста, вид вътрешно ухо, което управлява чувството за равновесие у безгръбначните, с цел да измери нервната му активност, когато е подложено на въздействието на различни звукови честоти.

На теста били подложени четири мъжки и четири женски краба от рода Panopeus, взети от ферма за стриди в Мексиканския залив. За сравнение учените включили в изследването и един мъртъв рак. Всички подложени на теста (живи) крабове реагирали на звуковите сигнали, подчертава проучването, чийто резултати бяха публикувани в британското списание Proceeding of The Royal Society B.

Оставало да се установи връзка между тази дейност на статоциста и реалната способност на крабовете да чуват звуци. За целта учените поставили раците в големи аквариуми в компанията на дребни миди, които те използват за храна. След което пуснали във водата характерни звуци, издавани от три вида хищни риби, които се хранят с крабове.

При два от тези хищника, било установено, че крабовете спирали да се хранят, както правят това в естествената си среда, в опита си да се скрият, за да не бъдат изядени на свой ред. Звуците, издавани от третия вид хищник не предизвикали никаква видима промяна в поведението на раците, нещо, което изследването не може да обясни.

Според учените експериментът доказва, че крабовете Panopeus "могат да различават звуци", както и да променят поведението си в съответствие с тях.

Източник: БТА