Китай пуска конкурент на американската GPS
Китай пуска конкурент на американската GPS / снимка: sxc.hu

Китайската система за позициониране "Бейдоу" (компас - кит.), която има претенцията да се превърне в алтернатива на създадената от американската армия Система за глобално позициониране GPS, беше пусната в действие след 10 години разработване.

През този период, Китай изстреля 14 спътника, които ще осигурят работата на системата. В съобщение на държавната агенция, която е осъществила разработката, се казва, че системата вече предлага позициониране, навигация и измерване на време на територията на Китай и съседни райони, посочва БГНЕС. Системата все още не е завършена, предстои изстрелването на още 6 спътника. Новите спътници ще увеличат покритието до по-голяма част на Азия и Тихия океан, се казва в съобщението, от което се разбира, че Япония и САЩ ще бъдат покрити от системата.

Китайското правителство очаква икономическия ефект от "Компас" да достигне 60 милиарда долара. Въпреки разработката на собствена система за позициониране, Китай участва в европейския проект "Галилео" с многомилионна инвестиция. Други страни, като Русия, Япония и Индия също разработват свои алтернативи на GPS, която в същото време се използва широко както от тях, така и от самия Китай.