/ Thinkstock/Getty Images
Китай поведе надпреварата за пускане на 5G ултрабърз интернет, изпреварвайки Южна Корея и САЩ, сочи ново проучване. Тези три страни, както и Япония, са в първата - най-подготвена група страни. Във втората влизат европейски страни като Франция, Германия и Великобритания, а Сингапур, Русия и Канада са в третата група. Това сочат данните, събрани за американската асоциация на телекомуникационните оператори CTIA.

Китай дължи своята преднина на активната правителствена политика в тази насока, както и на активността на сектора, коментира CTIA в комюнике. Големите компании са се ангажирали с конкретни дати, а правителството с отпускането на необходимите честоти за операторите.

5G технологията е важен фактор за развитието на интернет технологиите и е считана от много страни за стратегическа цел. Това доведе в средата на март до блокиране от страна на Белия дом на враждебното изкупуване от страна на производителя на полупроводници на Broadcom със седалище в Сингапур на американската компания Qualcomm, като аргументът бе заплахата за националната сигурност.
БГНЕС