Исландска авиокомпания ще пусне гей самолет до Сан Франциско
Исландска авиокомпания ще пусне гей самолет до Сан Франциско / Thinkstock/Getty Images

Исландската нискобюджетна авиокомпания WOW кръсти един от новите си самолети "TF-Gay", за да демонстрира подкрепата си за повече права на хомосексуалните хора, пише британското издание "Телеграф".

Новият самолет ще бъде използван при първите полети на компанията от Исландия до Сан Франциско, които ще бъдат осъществени през юни тази година. Името е било предложено на основателя и ръководител на компанията Скули Могенсен от пилот на WOW след обявяването на новия маршрут в началото на тази година. Вероятната причина е, че Сан Франциско е градът, в който има най-много хомосексуални хора на глава от населението.

"Нашата авиокомпания работи за хората и една от най-важните ни задачи е да предлага ниски цени, за да могат всички да пътуват по света и да виждат различни култури. Ние подкрепяме с цяло сърце борбата на гей хората за повече права, тъй като подкрепяме равни права за всички хора, независимо от техния пол, религия, етнос или култура", заяви Могенсен в интервю за сайта "GayIceland".

Компанията има навика да кръщава самолетите си по особен начин, като вече е използвала "TF-MOM", "TF-DAD", "ТF-SIS", "TF-BRO", "TF-SON" и "TF-KID" (в превод - "мама", "татко", "сестра", "брат", "син", "хлапе"). Според Моренсен новият самолет "TF-Gay" се вписва в "модерната" семейна концепция на кръщаване.

Други два нови въздухоплавателни съда на WOW, се казват "TF-LUV" ("любов") и "TF-WOW". Те, както и "гей" самолета, са модели "Еърбъс А330" с капацитет 350 души и ще летят до Западното крайбрежие на САЩ.

"Ако се притеснявах или плашех от това, което хората биха си помислили или казали за мен, то авиокомпанията WOW нямаше да съществува", отговори Моренсен на въпрос за възможното обществено възмущение от "гей" наименованието.

Източник: БГНЕС