/ ThinkStock/Getty Images
Милиони хора по света използват спортни гривни, часовници или други подобни устройства, с които да наблюдават своето здравословно състояние или фитнес цели. Но дали информацията, която те ни предлагат е всъщност точна?
 
Именно на този въпрос са се опитали да отговорят учени от училището по медицина към университета "Станфорд" в Калифорния, чрез тестване на седем от най-популярните устройства на пазара в момента - Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn и Samsung Gear S2. Те са били носени от общо 60 доброволци - 31 жени и 29 мъже по време на тичане по пътека за бягане или въртене на педалите на велоергометър.
 
Резултатите сочат, че повечето фитнес тракери са достатъчни надеждни що се отнася да определяне на сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при ф
физическа активност. По отношение на пулса, точността при шест от устройствата е била над 95%.
 

ThinkStock/Getty Images


При отчитането на изгорените калории обаче тя е била 27% дори и при най-скъпите и високо оценявани джаджи. Според авторите на изследването, фитнес тракерите грешат при следенето на изгорените калории поради непълното отчитане височина, тегло, възраст и други индивидуални показатели на потребителя.
 
"Хората основават решенията си в живота спрямо данните от тези устройства, но консуматорските устройства не следват същите стандарти, които важат за медицинските", казва Юан Ашли - професор по кардиоваскуларна медицина, генетика и биомедицински данни в "Станфорд".
БГНЕС