Google отбелязва Деня на влюбените с вдъхновение от Джордж Ферис
Google отбелязва Деня на влюбените с вдъхновение от Джордж Ферис / снимке: screenshot / Google

Световната търсачка Google отбеляза празника на влюбените Свети Валентин и 154-годишнината от рождението на прочутия американски инженер Джордж Уошингтън Гейл Ферис младши - създателят на популярното в цял свят атракционно съоръжение, известно у нас като виенско колело.

Романтичната традиция на Свети Валентин датира от няколко века и този ден се празнува от хора от цял свят с различни религии и култура. Влюбените по света си изпращат любовни послание, подаряват си подаръци и отбелязват деня по специален начин.

14 февруари, освен Ден на влюбените, е и рождена дата на Джордж Ферис. Популярното Виенско колело е точно негово изобретение, поради което на английски се нарича Колело на Ферис. Той построява първото такова колело през 1893 г. за Световното изложение „Светът на Колумб", което се провежда в Чикаго, като американския отговор на Айфеловата кула, изградена за Световното изложение в Париж от 1889 г., пише Уикипедия.

След закриване на изложбата колелото е местено на различни места няколко пъти, докато окончателно е разглобено през 1904 г. През 1887 г. Ферис построява подобно колело във Виена, което е съхранено до наши дни и е сред най-големите атракции на града.

С интерактивен Doodle и забавна, цветна игра, Google отбеляза двете събития в едно чаровно съчетание.

Google отбелязва Деня на влюбените с вдъхновение от Джордж Ферис
netinfo