Световната търсачка Google изготви специален doodle прокет, с който напомня за 100-годишнината от рождението на "бащата на информационната теория" Клод Елууд Шанън.

Шанън е роден на 30 април 1916 г. в щата Мичиган, в семейство на адвокат и учителка. Още като ученик проявява предпочитание към физиката и математиката.

През 1932 г. е приет в Мичиганския университет, където завършва с две - математика и електротехника, след което става асистент в Масачусетския технологичен институт.

През 1938 г. защитава докторска дисертация, в която разработва принципите на логическото устройство на компютъра. В работата си той разработва някои от основите на бъдещите компютри.

Трудът му се превръща в повратна точка в историята на развитието на съвременната информатика и изчислителна техника. Хауърд Гарднър от Харвардския университет смята, че тя е "може би най-важната и най-известната магистърска работа на столетието".

През 1940 г. Клод  Шанън става научен сътрудник в Института за напреднали изследвания в Принстън. Там има възможността да обсъди идеите си с влиятелни учени и математици, сред които и самият Алберт Айнщайн. Така започва да оформя вижданията и идеите си, които по-късно ще се превърнат в теория на информацията.

В периода между 1941-1956 г. работи за компанията Bell Labs. Именно това е времето, в което в него узряват идеите, залегнали в основата на "Теорията на информацията", част от теорията на вероятностите и математическата статистика.

Началото е поставено през 1948 г., когато той публикува своя труд "Математическа теория на комуникациите". Теорията му е свързана с информационната ентропия, информационните и комуникационните системи, предаването на данни и теорията на скоростта на изказването, криптографията, корекцията на грешки и други близко граничещи области.

Шанън представя обществената комуникация като система от три елемента (източник, съобщение и адресат) и два процеса - кодиране и декодиране.

Google напомня за бащата на Теорията на информацията (ВИДЕО)
netinfo

През 1950 г. той публикува книгата за компютърен шах, наречена "Програмиране на компютър за игра на шах". В нея се описва как една машина или компютър, може да се направи, така че да играе разумна игра на шах.

Същата година е създадена и "Мишката на Шанън". Тя представлява магнитна мишка с контролирана от реле верига, която позволява да се движите в лабиринт от 25 квадрата. В лабиринта конфигурацията е гъвкава и може да бъде променена по желание. Мишката е предназначена за търсене по коридорите, докато не намери целта.

В късните си години Шанън се разболява от Алцхаймер и прекарва последните си години в старчески дом. Болестта покосява ума му и той забравя за чудесата на цифровата революция.