ЕК предлага мерки за по-безопасен интернет за децата
ЕК предлага мерки за по-безопасен интернет за децата / снимка: DarikNews.bg, архив

Европейската комисия представи нови предложения, с които интернет да стане по-безопасен за децата и младежите. Комисията отчита, че 75 процента от малолетните и непълнолетните европейци ползват интернет, а една трета от тях влизат в мрежата през мобилни устройства, съобщава БТА.

Според комисията до края на тази година пазарът на цифрово съдържание в световен мащаб ще достигне оборот от 113 милиарда евро, от които 5 млрд. евро ще бъдат от пазара на приложения за мобилни устройства. Очаква се до 2015 година оборотът от мобилни приложения да достигне 27 млрд. евро. ЕК вижда в това възможност производителите на цифрово съдържание да развият допълнителни способности за защитата на младите хора от въздействието на опасна информация в интернет, който е първоначално бе замислен като среда за възрастни.

ЕК насочва своите усилия в блокирането на достъпа на децата до сайтове и програми с информация, насърчаващи към поведение, водещо например до анорексия, както и към противодействие на сайтове с детска порнография. Комисията отбелязва, че
националните законодателства в ЕС по повод сигурността в интернет са все още твърде различни и очаква в инициативата за осигуряване на повече безопасност на мрежата да се включат производители на програмни продукти и мобилните оператори.

Едно от представените днес предложения е разработването на по-добър софтуер за киберполицията, както и за лесен за прилагане родителски контрол над сайтовете и програмите, които децата използват. Друга идея предвижда развиването на повече съдържание в интернет, насочено към образованието на младежите.

Според цитираната статистика близо половината деца в ЕС съобщават, че са попадали на опасна информация в интернет, насърчаваща саморазрушително поведение или свързана със злоупотреба с лични данни. Комисията очаква до 2015 година общо 90 процента от работните места в Общността да изискват познания в областта на високите технологии. Същевременно засега едва една четвърт от младежите в Европа заявяват, че имат задълбочени познания в тази област, например да използват интернет за пренос на гласови данни, да създадат сайт или да разменят файл по системата за пряко свързване с друг потребител.