Добавят полимер в екраните на бъдещето
Добавят полимер в екраните на бъдещето / netinfo

Телевизионните и компютърни дисплеи, създаващи широка гама от видими цветове може някой ден да бъдат с вградени малки сектори от електроактивиращи се полимери.

Тези полимери се свиват и отпускат като мускули в зависимост от подаденото електричество.

Изследователи от Швейцарския Институт за технологии са създали прототипен дисплей, който променя цветовете благодарение на активиращ се полимер. Това позволява преминаването на различни по дължина светлинни вълни да преминат през екрана, а това означава, че екранът може да генерира целия спектър от цветове под бяла светлина.

Сегашните екрани не могат да покажат всички цветове, които са видими за човешкото око. Това е така, заради техните пиксели, които създават различни цветове, варирайки между светлостта на червения, зеления и синия елементи. Така може да се създаде само ограничен обхват от цветове.

"Някои гами на синьото например са извън възможностите на екраните", казва изследователя Мануел Ашванден. "Ако сравните снимки на небето или морето с естествените им цветове ще видите, че има разлики. "Някои гами на зеленото също не могат да се покажат от екраните, казва той.

Ашванден и негови колеги направили редица от 10 пиксела, всяка с диаметър 80 микрона. Пикселите били от частица полимер, покрит с ивици злато. Когато бялата светлина се пуснала към едната страна на полимера тя рефлектира на екрана и била разделена на светлинни вълни с различни дължини от тази "дифракционна решетка".

Цепнатина над полимера гарантира, че само една дължина на светлинната вълна ще премине, давайки цвета си на пиксела.

www.kaldata.com