Биомастило позволява да се създават тъкани с 3D принтер
Биомастило позволява да се създават тъкани с 3D принтер / ThinkStock/Getty Images

Новоразработено биомастило позволи на учени от университета в Бристол, Англия, да създадат тъкан с 3D принтер, съобщи ЮПИ. Технологията открива възможности за принтиране на тъкани за хирургични импланти, като например сухожилия, кости за коленни заместители и заместители на тазобедрени стави.

Биомастилото е материал, използван като "скеле", върху което учени могат да имплантират и да отгледат стволови клетки. Те се диференцират във всички видове клетки.

Първият руски спътник, създаден на 3D принтер, излъчи сигнал от Космоса

Учените създали новото биомастило, като използвали два полимера. Естествен полимер, извлечен от морска трева, служел за "скеле", докато синтетичен полимер, ползван често в медицинската практика, отключил промени в "скелето", свързани с преминаване от течно в твърдо състояние, когато температурата се повишила.

"Създаването на ново биомастило е голямо предизвикателство - заяви ръководителят на екипа Адам Периман от Института по клетъчна и молекулярна медицина към университета. - Нуждаехме се от материал, който е подходящ за принтиране, достатъчно здрав е, за да съхрани формата си, когато е поставен в хранителна среда, и не уврежда клетките. Целта бе постигната, но преди това трябваше да извършим много експерименти и да коригираме грешки."

Създадоха 3D принтер, който може да запълва дупки на пътя

Учените усъвършенствали 3D принтер, за да превърнат биомастилото му в "скеле". Докато се изпуска от принтера, течността се затопля и се превръща в гел, създавайки нужната за отглеждане на стволови клетки помощна система.
Учените успешно принтирали стволови клетки и ги накарили да се превърнат остеобласти и хондроцити - клетки, от които се оформят съответно костни тъкани и сухожилия.

САЩ одобриха първото лекарство от 3D принтер

Резултатите от изследването са публикувани в Advanced Healthcare Materials.

Източник: БТА