Бащата на интернет иска да го освободи от Facebook и Google
Бащата на интернет иска да го освободи от Facebook и Google / ThinkStock/Getty Images

Модерният вариант на световната мрежа ни е дадена като дар от Тим Бърнърс-Лий през 90-те без собственост, авторски права и патенти, които да ни попречат да станем част от това, което можем да наблюдаваме днес.

Огромна част от чарът на ранните дни на интернет е бил фактът, че информацията в него е била децентрализирана - всеки може да има собствена страница, да споделя своите мисли и файлове с хората от своя независим ъгъл на мрежата, но всичко това е немислимо днес, съобщават от СофтУни.

Даркнет - тъмната страна на интернет

Това се дължи на простия факт, че днес имаме Facebook за всичките ни социални нужди, имаме Google, за да потърсим информация, имаме и eBay и Amazon, когато искаме да продаваме или купуваме онлайн. Всичко, което сме и искаме да покажем на света в момента се съхранява на едно място и бива продавано на най-високо заплатилия, а ние ставаме безпомощни под наплива на реклами, призиви за действие и съдържание, което иска да ни принуди да купуваме и консумираме.

Бащата на интернет иска да го освободи от Facebook и Google
netinfo

За добро или лошо Бърнърс-Лий иска да промени това.

Бащата на интернет работи от своята лаборатория в MIT по проект, наречен Solid (Social-linked data), който цели да позволи на хората да съхраняват и споделят своите данни както и когато сметнат за уместно, отделени от монопола на интернет гигантите. Форматът, в който ще се състои това, представлява нещо подобно на виртуални капсули за съхранение на личните ви данни, до които ще можете да давате достъп на външни приложения (по избор).

Невидимата мрежа: Какво се крие в мрачните дълбини на интернет (ВИДЕО)

Въпреки че това може да ви звучи като малко по-сложен начин да правим това, което вече правим, може да си дадете сметка, че информацията в този случай е изцяло под ваш контрол - можете да я променяте по какъвто и да е начин, както и да я заличите напълно без да остане и следа от вас там, където сте решили да използвате данните си.

Дали Бърнърс-Лий ще успее да децентрализира интернет по този начин - няма как да знаем още, но концепцията е изключително атрактивна за всеки, който се интересува от софтуерна разработка за онлайн платформи, както и всеки съзнателен потребител, който желае да контролира достъпа до личните си данни.