Астронавти извършват поправка на МКС в открития космос
Астронавти извършват поправка на МКС в открития космос / Guliver/Getty Images

Двама от шестте астронавти в Международната космическа станция (МКС) излязоха в открития космос, за да извършат спешен ремонт на една от системите на станцията, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Операцията, започнала в 12,01 ч по Гринуич (14,01 ч българско време) се предава пряко по телевизионния канал на американската космическа агенция НАСА. Астронавтите ще прекарат в открития космос 6 часа и половина и ще се опитат да заменят повредена помпа в една от двете охладителни системи на МКС, посочва БТА.

Подобна операция е правена само веднъж досега през 2010 година и за нея бяха нужни три излизания в откритото пространство. За сегашната операция НАСА смята, че ще са нужни поне две излизания, следващото от които е насрочено за понеделник.

Ремонтът ще бъде подпомогнат от 15-метров кран, управляван дистанционно от вътрешността на станцията. За астронавта Рик Мастракио сегашното излизане в открития космос е седмо поред. Негов партньор е Майк Хопкинс, който днес за пръв път напусна станцията.