5440 обиколки на Земята и 10 880 изгрева за 340 дни в космоса (ВИДЕО)
5440 обиколки на Земята и 10 880 изгрева за 340 дни в космоса (ВИДЕО) / БГНЕС

Американският астронавт Скот Кели и руският космонавт Михаил Корниенко, които прекараха близо една година на Международната космическа станция (МКС), се завърнаха на Земята заедно с руския космонавт Сергей Волков, чиято мисия продължи 5 месеца и половина, предадоха световните информационни агенции.

Астронавти, прекарали близо година в космоса, се завърнаха на земята

Около три часа и половина след разкачването с МКС, спускаемият апарат на космическия кораб "Союз ТМА-18М" кацна в степите на Казахстан. Първоначално беше оповестено, че Кели, Корниенко и Волков са излезли самостоятелно от капсулата при кацането, имитиращо спускане на Марс.

Впоследствие ТАСС, позовавайки се на Центъра за управление на полетите (ЦУП), съобщи, че евакуационните служби са помогнали на астронавта и двамата космонавти да излязат от спускаемия апарат.

След 340 дни в космоса Скот Кели мечтае... за басейн

Пръв от тримата е изваден 42-годишният космонавт Сергей Волков, който е бил приветстван от баща си Александър Волков, също космонавт. След него е излязъл американецът Скот Кели. Астронавтът, видимо оживен, е вдигнал свита в юмрук ръка, и е заявил: "Въздухът тук е толкова свеж. Не разбирам защо всички сте толкова навлечени".52-годишният Скот Кели и 55-годишният Михаил Корниенко прекараха на МКС 340 дни. За това време те обиколиха Земята 5440 пъти, наблюдаваха 10 880 слънчеви изгрева и залеза, и изминаха 144 милиона мили (1 миля - 1609 метра) в космоса.С прекараното на орбиталната станция време Кели постави рекорд за пребиваване на американски астронавт в космоса. Той държи и рекорда по общо пребиваване на американски астронавт в космоса - 520 дни в четири мисии. Рекордьор по продължително пребиваване в космоса е космонавтът Валери Поляков, прекарал 437 дни на борда на космическата станция "Мир" от януари 1994 до март 1995 г.

Празник в Космоса: на МКС вече 15 години постоянно има хора (ВИДЕО)

След кацането астронавтите ще бъдат подложени на серия тестове. По време на пребиваването им те бяха изследвани за ефекта от продължителния престой в космоса върху човешкото тяло. Няколко часа по-късно прекаралите 340 дни на МКС Скот Кели и Михаил Корниенко ще се разделят.

5440 обиколки на Земята и 10 880 изгрева за 340 дни в космоса (ВИДЕО)
netinfo
Американецът ще се отправи към Хюстън, където ще се срещне с близките си, а Корниенко ще се върне в Звездното градче близо до Москва, където го очакват неговите съпруга, дъщеря и внук.

Астронавтът Скот Кели излезе на първа разходка в открития космос (ВИДЕО)

Пребиваването на МКС на Скот Кели не е само рекорд за американски астронавт. Благодарение на него и на неговия брат близнак, бившият астронавт Марк Кели, НАСА получи безпрецедентната възможност да изследва ефекта от продължителни мисии върху физиологията на индивиди с еднакви гени, намиращи се в различна среда.

Близнакът на астронавт от МКС си направи инфарктна шега с шефа на НАСА

Преди и по време на престоя на МКС Скот Кели беше подложен на редица тестове. Същите бяха направени и на Марк Кели на Земята. Изследванията на братята близнаци ще продължат и след завръщането на Скот Кели. Експериментът ще даде възможност на НАСА да се подготви за бъдещи мисии до Марс, които налагат продължителен престой в космоса.

"Всички ние, които мечтаем да изпратим астронавти в далечния космос, благодарим на Скот Кели за саможертвата, и с радост приветстваме завръщането му у дома на Земята", казва Джим Грийн, директор планетарни науки на НАСА.

Източник: БТА