/ Guliver/Getty Images
Общото между тях е, че всички те се женят за принц. Получават титли, дворци, слуги, гардероб със скъпи рокли и бижута за милиони. На пръв поглед изглежда, че тези жени са сбъднали мечтата на всяко момиченце да стане принцеса. Но дали бракът със съпруг със синя кръв и луксозният живот им донесе щастие? Вероятно не...  Повечето от най-популярните принцеси никога не са смятали за щастливи.

 Принцеса Даяна
 

В памет на Лейди Ди - любимата принцеса на хората
БТА

Лейди Даяна е на трето място в списъка на 100-те най-велики британци в историята. Тя беше смятана за модна икона и в същото време общуваше с бездомните на равна нога, помагаше на сираци и правеше всичко по силите си хората да заживеят по-добре.

В замяна принцесата на Уелс получи признанието на хората, но не и любовта на съпруга си - принц Чарлз. Младата Даяна Спенсър среща принц Чарлз, когато е само на 16. Четири години по-късно кралското семейство обявява годежа им, а сватбата им се превръща в най-голямото събитие на 1981 г. 
 

В памет на Лейди Ди - любимата принцеса на хората
БТА

Изглежда сякаш животът й е приказка - принцесата винаги се усмихва, а погледът й изглежда искрен и честен. Никой не подозира обаче, че още преди брака си тя започва да се чувства чужда и отхвърлена. Причината е ясна - съпругът й не я обича и дарява с горещите си чувства своята любовница Камила Паркър-Боулс. Лейди Ди започва да страда от депресия, булимия, стига до самонаранявания. Бременна в четвъртия месец, принцесата дори пада по стълбите, за да привлече вниманието на съпруга си. Напълно безуспешно...
 

Даяна Спенсър, Даяна е забележителна личност, допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройни изяви в тази област.
Gulliver/Getty Images

14 години след сватбата принцеса Даяна и принц Чарлз се разведоха официално, като подписаха споразумение за неразкриване на причините за раздялата им. А година по-късно, през 1997 г., Лейди Ди загина при автомобилна катастрофа в Париж. Тогава тя беше на 36 години.

Грейс Кели
 

Грейс Кели
Guliver/Getty Images


Животът на Грейс Кели също не е история за Пепеляшка. Родена в богато семейство на индустриалец, отраснала в охолство и лукс, Грейс заменя живота си на обожавана филмова звезда в Холивуд, за да стане принцеса в едно малко европейско княжество. По време на снимките на „Да хванеш крадец“ на Френската Ривиера актрисата се запознава с бъдещия си съпруг – принц Рение III от Монако. Година по-късно те се женят, а дворецът налага на Грейс Кели да се оттегли от киното.
 

Грейс Кели на наградите Златен глобус през 1956 година
Gulliver/Getty Images

Близки до красивата актриса споделят, че почти от първия ден на брака си тя е била в златна клетка. Кели е лошо приета в двореца на съпруга си и самият той често й се присмивал. По-късно започва да я ревнува, защото не му хареса, че тя се занимава с благотворителност и бързо е включена в списъците на любимите монарси по света. Майчинството също не й носи щастие - дворцовият етикет повелява кралските наследници да бъдат отглеждани и възпитавани не от принцесата, а от бавачки.
 

Грейс Кели, Грейс Кели нанасяла един нюанс под скулите и друг върху бузите си.
Gulliver/Getty Images

Животът на Грейс Кели завършва през 1982 г., когато тя е на 52 години. Докато шофира, получава инсулт и катастрофира фатално.

Стефани Монакска
 

Стефани Монакска
Guliver/Getty Images

Най-малката дъщеря на Грейс Кели и принц Рение III, принцеса Стефани от Монако получава отлично възпитание и образование. Учила е в пансиона De Dams de Sainte-Maure, посещавала е курсове по Dupanlou в Париж и е била на стаж в модна къща Christian Dior.

Изглежда, че има не живот, а мечта! В действителност обаче малко хора знаят за личните преживявания на Стефани Монакска. И не става въпрос само за факта, че на 17-годишна възраст тя губи майка си пред собствените й очи (именно Стефани е пътувала в колата с Грейс Кели в съдбоносния ден, като оцелява по чудо).

В личния живот дъщерята на принца на Монако Рение III също никога не е имала късмет. Първият й брак с бодигарда Даниел Дюкре продължава само година и завършва със скандален развод. Интимно видео на съпруга на принцесата с непознато момиче стана публично достояние. Вторият брак на Стефани с акробата Адан Лопес Перес също продължава само една година. Сега принцесата е на 52 години и сама е отгледала трите си деца.

Императрица Масако
 

Нарухито
Guliver/Getty Images

Наричат Масако "японската Даяна" и "тъжната принцеса". Само по тези определения е лесно да се досетите, че животът й не е като приказка.
 

Императрица Масако
Gulliver/Getty Images

Тя е родена в семейството на виден дипломат и преди да се омъжи за император Нарухито, Масако успява да обиколи половината свят, да научи няколко езика, да получи отлично образование и дори да започне кариера като дипломат във външното министерство на Япония. Момичето се среща с принца на дипломатически прием, който по-късно се оказва нагласен, с цел да му бъде избрана булка.

Масако и престолонаследникът веднага се харесват и той й предлага брак, но... получил отказ. И това се случило два пъти. Тя се съгласява чак на третото му предложение, когато се оставя да бъде убедена от бъдещия си съпруг, че ще има роля в монархията и думата й ще се чува.
 

Император Нарухито и императрица Масако
Gulliver/Getty Images

Първото недоразумение между принца и дъщерята на дипломат се случва още в деня на сватбата, когато принцесата трябва да носи сватбено кимоно по модел от 10 век. След това тя се сблъсква със забрани за кариера и самостоятелно мнение, зли погледи след раждането на дъщеря, а не син-наследник. Бъдещата императрица не успява да се пребори с догмите, които обвиват японската монархия и консерватизма по отношение на жените. Поради ограничените й права не й позволяват дори да присъства на коронацията на Нарухито. В следствие на целия стрес, Масако развива депресия, а след това и синдром на намалена адаптация. През юли 2008 г. Нарухито официално обяви, че Масако не може да се появява публично поради заболяване, диагностицирано като синдром на разстройство на приспособяването. През последните няколко години, за щастие, се появи информация, че съпругата на императора се е подобрила. Но дали тя може напълно да победи болестта, все още не е известно.

Амира Ал-Тауил
 

Амира
Guliver/Getty Images

Амира Ал-Тауил вече официално не е принцеса, но в обществото все още я наричат ​​така. И всичко това благодарение на активната благотворителна дейност, на която тя е посветила живота си, особено след развода със саудитския принц Ал-Улейд ибн Талал.
 

Амира Ал-Тауил
Gulliver/Getty Images

Отначало животът й прилича на историята за Пепеляшка. На 18-годишна възраст тя отива да интервюира ибн Талал за училищния вестник и той толкова я хареса, че й предлага брак. Амира се съгласява без да се смути от разликата във възрастта: тогава принцът е с 28 години по-възрастен от нея. Така едно момиче от обикновено семейство, израснало без баща, веднага стана известно в целия арабски свят. 
 

Екзотичната брюнетка е учила в САЩ, а при завръщането в родината си отказала да носи традиционно ислямско облекло 
Guliver/Getty Images

След 12 години нещастен брак, двойката се развежда. Някои казват, че причината е липсата на деца. Други твърдят, че проблемите й с женското здраве са били известни още преди брака й с принца. Във всеки случай тя не успя да спаси семейството си. Въпреки това Амира ат-Тавил все още е обичана от обществото, продължава да се бори за правата на жените на Изток и да участва в социални събития.