Зимата взима жертви, в Израел тръгнаха на плаж
Зимата взима жертви, в Израел тръгнаха на плаж / снимки: Reuters

Студовете във Великобритания, изключително силни за страната - на места до минус 22 градуса по Целзий, обилните снеговалежи и поледицата по пътищата предизвикаха смъртта на шестима души през последното денонощие, предаде ИТАР-ТАСС. Зимата е сред най-студените в кралството през последното столетие. Тя донесе многобройни аварии по железници и магистрали, заради недостиг на газ бяха спрени десетки промишлени предприятия, много десетки хиляди работници и служители отсъстваха от работа, отбелязва агенцията.

Предварителни данни сочат, че през последните няколко дни британската икономика е претърпяла щети от един милиард лири (1,6 милиарда долара).

Страната мръзне под плътна снежна покривка - тази нощ температурите за малко да стигнат абсолютния рекорд. В Северна Шотландия студовете стигнаха минус 22,7 градуса по Целзий. Най-ниската досега температура е регистрирана през 1995 г. в едно шотландско селце - минус 27,2 по Целзий.

Затворени са много училища и колежи, което нарушава учебните планове на стотици хиляди млади хора. Студовете провалиха изпитите, насрочени за идната седмица, и според просветните власти учениците явно ще могат да ги положат най-рано през юни.

За пръв път от 10 години насам е нарушено електроподаването в кралството и се изключва токът на цели предприятия. Според националния оператор на електрическите и газовите мрежи "Нешънъл грийд", спрени са доставките на газ за над 100 индустриални потребители. Препоръчано им е временно да минат отново на въглища и мазут, допълва БТА.

"Приоритетът е да доставяме газ в жилищата на британците", отбеляза представител на "Нешънъл грийд". Заради технически проблеми в находищата от Северно Море е намален и обемът на газа, получаван от Норвегия, което още повече влошава ситуацията във Великобритания, посочва ИТАР-ТАСС.

Зимата взима жертви в Израел тръгнаха на плаж
netinfo

След силни снеговалежи в Испания преспите са затрупали над 2000 километра пътища в 17 провинции от страната, информира ИТАР-ТАСС. Затворени са 9  планински прохода, през 3 от които минават магистрали. Министерството на развитието изпрати по пътищата всичките 450 снегорина, с които разполага. По пътните платна са разпръснати 6000 тона сол и 800 000 литра солен разтвор. Снегът, навалял в Мадрид, не бе много и не предизвика нарушения в работата на летищата и на обществения транспорт. В някои райони от Испания температурите достигат минус 15 градуса и в близките дни се очаква ново застудяване, добавя БТА.

Главните магистрали в Южна Франция изпитват затруднения след силните снеговалежи в тази част на страната, предаде ИТАР-ТАСС. На места снежната покривка достигна 50 см. Движението за тежкотоварни автомобили бе спряно, в резултат на което стотици камиони се струпаха на границата на Франция с Испания между градовете Перпинян и Барселона.

Железопътният транспорт е нарушен. Със закъснение се движат скоростните влакове в цяла Франция. Снеговалежите доведоха и до ново спиране по линията Париж-Брюксел-Лондон, като над 250 пътници останаха два часа в тунела под Ламанша. В околностите на южния град Арл бе повредена електропреносната мрежа. 15 000 души останаха без електричество.

Голяма част от националните и второстепенните пътища в Мароко бяха затворени заради силен снеговалеж, съобщи АФП, като се позова на официален правителствен източник. Голяма част от полетите на "Роял Ер Марок" са  отложени или отменени. Нарушено е и движението на влакове между Рабат и Казабланка.

Снеговалежи и силен вятър тази нощ оставиха без електричество над 200 населени места в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. Най-силно е пострадала Полтавска област, където без електричество са 141 селища. В Украйна са били отменени близо 300 курса по редовните автобусни линии. По Югозападната железопътна линия са регистрирани сериозни закъснения на влаковете. Морските пристанища на Украйна работят с ограничен капацитет заради струпването на лед.

Зимата взима жертви в Израел тръгнаха на плаж
netinfo

Студът отне живота на деветима поляци за последните два дни, съобщи Франс прес. С тях общият брой на жертвите на зимата в Полша от ноември насам достигна 139, заяви говорител на полската полиция.  Повечето от жертвите са бездомници, починали от измръзване. За същия период преди една година - от ноември 2008 до 8 януари 2009 г. са били регистрирани 81 смъртни случая, причинени от ниските температури. В цяла Полша температурите са под нулата. Снеговалежът сериозно затруднява движението по пътищата и железопътния транспорт.   

За разлика от поляци, мароканци и украинци жителите на Тел Авив тръгнаха на плаж за почивните дни, след като температурите се покачиха над 20 градуса по Целзий. Дългият километри пясъчен плаж покрай Тел Авив днес бе пълен с хора по бански, които се радваха на "юли през януари", съобщи Ройтерс. В Южен Израел хората започнали да включват спрените за зимата климатици, тъй като прогнозите са за температури до 29 градуса. Топло и меко е времето и в Ерусалим и на Западния бряг. Синоптиците очакват нехарактерно топлото време да се запази и в началото на следващата седмица.