„Желязната лейди отива при  британския премиер
„Желязната лейди отива при британския премиер / netinfo

Един от най-последователните критици на британската Лейбъристка партия, бившият премиер Маргарет Тачър, сега баронеса Тачър, изненадващо посети вчера премиера Гордън Браун в неговата резиденция на Даунинг стрийт 10 в Лондон, съобщи Асошиейтед прес.

Като лидер на британските консерватори, Тачър спечели три последователни парламентарни избори и бе начело на правителството 11 години. По време на нейния мандат Гордън Браун бил начинаещ политик, който открито изказвал неодобрението си за много от елементите на политиката на консервативния кабинет.

Преди няколко дни Браун даде висока оценка на Маргарет Тачър като премиер, припомня БТА. Това бе посрещнато в Лондон като опит на Гордън Браун да привлече привърженици и от нейната партия, която сега е в опозиция. Рекламната агенция "Саачи и Саачи", която се занимаваше с предизборните кампании на Тачър, сега е наета от Лейбъристката партия, посочва АП. През 1979 г. печелившата кампанията на на консерваторите премина под лозунга "Лейбъристите не се справят". След тази кампания Тачър влезе на Даунинг стрийт 10 и остана там до 1990 г.

Според Браун, Маргарет Тачър е "политик с убеждения". Тази забележка, според АП, е прикрита критика по адрес на сегашния лидер на консерваторите Дейвид Камерън, който често е обвиняван, че крои политиката си според общественото мнение.

Един от конкурентите на Браун за поста председател на Лейбъристката партия, Джон Макдонъл, заявил пред АП, "че едва ли може да има по голяма обида за лейбъристите и за профсъюзното движение като цяло от това Гордън да покани на Даунинг стрийт 10 жената, която причини толкова много страдания в толкова много общини."

Сблъсъкът на Маргарет Тачър като премиер с профсъюзите, които са тяхно свързани с Лейбъристката партия, и доведе до закриването на британската каменовъглена промишленост и до загубата на хиляди работни места, посочва АП.