Жак Ширак може да отърве дело за корупция
Жак Ширак може да отърве дело за корупция / БГНЕС

Бившият президент на Франция Жак Ширак може да се отърве от заведеното срещу него дело за корупция, ако се съгласи на споразумение с обвинението да върне част от парите, получени неправомерно в мандата му като кмет на Париж, пише вестник "Файненшъл таймс".

Бившият президент е обвинен в злоупотреба с общински средства. Обвинението твърди, че като кмет на Париж Ширак назначил в общината 21 приятели и политически съюзници, на които плащал заплата, без те реално да са работили.

Адвокатите на Ширак предлагат от негово име той да изплати 550 хиляди евро компенсация на парижката община. Десноцентристката партия Съюз за народно движение, която има мнозинство и в двете камари на френския парламент, и която е приемник на оглавяваната от Ширак партия Съюз за републиката, също трябва да върне 1,65 милиона евро компенсация, посочва "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Ако предложението бъде прието от прокуратурата, обвиненията срещу Ширак ще бъдат снети и делото срещу него - първото дело за корупция срещу бивш държавен глава във Франция - ще бъде прекратено.

Кметството на Париж потвърди, че има проект за споразумение между Ширак и прокуратурата.