/ iStock/Getty Images
Столицата на Тайван беше разтърсена от силно земетресение, съобщиха служители на АФП, като Централната метеорологична администрация заяви, че става дума за трус с магнитуд 5,5 по Рихтер, възникнал в източната част на Хуалиен.

Районът беше епицентър на земетресението с магнитуд 7,4, което стана на 3 април и предизвика свлачища в планинския район, които блокираха пътища, а сградите в главния град Хуалиен бяха сериозно повредени.

Най-малко 17 души загинаха при земетресението, като последното тяло беше открито на 13 април в кариера.

Днешното земетресение удари Тайван около 17:08 ч. местно време и беше усетено в столицата Тайпе.

Геоложката служба на САЩ го определя като трус с магнитуд 5,5 по Рихтер и дълбочина 8,9 км.
 

"Усещаше се като едно от най-силните земетресения или вторични трусове след голямото земетресение по-рано този месец", каза служител на АФП.

Пожарната служба на Хуалиен съобщи в кратък пост в официалния си канал в социалната мрежа, че е изпратила екипи, които да проверят за евентуални бедствия от земетресението.

"Ще продължим да следим ситуацията и да докладваме своевременно", казаха от службата.

Тайван е свидетел на чести земетресения, тъй като е разположен на кръстопътя на две тектонични плочи.

Земетресението от 3 април беше последвано от стотици вторични трусове, които предизвикаха скални срутвания в района на Хуалиен.
Това беше най-сериозното земетресение в Тайван от 1999 г. насам, когато островът беше засегнат от трус с магнитуд 7,6.

Тогава броят на жертвите беше много по-голям - 2400 души загинаха при най-смъртоносното природно бедствие в историята на острова.

По-строгите строителни разпоредби, включително повишените сеизмични изисквания в строителните норми, и широката обществена осведоменост за бедствията изглежда са предотвратили по-сериозна катастрофа при силното земетресение през април.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС