/ БГНЕС
Десетки хиляди души вероятно са били убити при руския щурм на град Мариупол в югоизточната част на Украйна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в реч пред южнокорейския парламент и помоли Сеул за всяка военна помощ, която може да предостави, предава БТА, като се позовава на Reuters.

„Мариупол е унищожен, има десетки хиляди убити, но въпреки това руснаците не спират своята офанзива“, заяви Зеленски във видеообръщението. Агенция Reuters отбелязва, че е потвърдила широкообхватни разрушения в Мариупол, но пояснява, че не може да провери достоверността на оценката на украинския президент за броя на убитите в града, който се намира между контролираните от проруски сепаратисти източни части на Украйна и анексирания от Русия Крим.

Зеленски не уточни какви оръжия са необходими, но каза, че Украйна се нуждае от разнообразна военна техника, включително самолети и танкове. „Република Корея може да помогне на Украйна“, каза той, цитиран от информационната агенция Yonhap. „Южна Корея притежава военната техника, която може да спре руските кораби и ракети“, добави украинският президент.

Министърът на отбраната на Южна Корея Со Ук и министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников са провели телефонен разговор в петък по молба на Резников. Той е благодарил на Со за изпратената хуманитарна помощ и консумативи и е помолил Южна Корея да изпрати противовъздушни оръжия, съобщи Министерството на отбраната в Сеул.
 
БТА