/ iStock/Getty Images
Министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар осъжда нападението на американския Конгрес в писмо до президента Доналд Тръмп от 12 януари, с което официално обявява оставката си, предаде Асошиейтед прес.

В писмото си Азар казва, че ще освободи поста по обяд на 20 януари, когато избраният за президент Джо Байдън ще встъпи в длъжност.

Тръмп се изнася от Вашингтон часове преди встъпването в длъжност на Байдън

Атаките срещу Капитолия бяха щурм срещу нашата демокрация и срещу традицията за мирно предаване на властта, която САЩ първи в света въведох
а, посочва министърът.

"Призовавам Ви да продължите да осъждате недвусмислено всяка форма на насилие, да настоявате никой да не се опитва да наруши церемонията по встъпване в длъжност във Вашингтон или където и да било другаде, и да продължите да подкрепяте безрезервно мирното и организирано предаване на властта на 20 януари", пише той.

В писмото си от две страници Азар изрежда постиженията на правителството, включително бързото разработване на ваксини и терапии срещу коронавируса, които "действията и риториката след изборите заплашват да опетнят".
БТА