кипа
кипа / БГНЕС
След звездата на Давид те вероятно са един от най-разпознаващите символи на еврейската идентичност.

Става дума за онези малки шапчици, носени традиционно от евреите. Те се наричат кипа, кипот или ермолка.
 

кипа
iStock


Кой носи кипа и кога?

Традиционно само еврейски мъже носели кипа, но в съвремието някои жени също избират да носят емблематичните шапки като израз на тяхната еврейска идентичност или като форма на религиозно изразяване.

Носенето на кипа не е религиозна заповед, а по-скоро е еврейски обичай, който с течение на времето е свързан с отбелязването на расова идентичност и показва уважение към Бога. В ортодоксалните и консервативните кръгове е прието мъжете да са с кипа през цялото време, независимо дали посещават религиозна служба или прекарват ежедневието си извън синагогата.
 

кипа
БГНЕС


И до днес има богословски спорове в Израел, в кои случаи трябва да се носи кипата - винаги или само по време на молитва, тъй като по еврейските закони човек трябва да покрива главата си по време на молитва с кипа, а извън синагогата да носи друга шапка. В Талмуда се казва: Покривайте главата си, за да бъде с вас страхът от небесата. Оттам нататък обаче всичко е въпрос на халахически интерпретации. Твърде е възможно коренът на тази практика да датира от Египет, когато евреите просто са се отличавали по този начин от останалите по време на служба. Но не е съвсем сигурно.
 

кипа
iStock


Съществува и практическа теория, която казва, че по този начин главата е била предпазвана от ярките лъчи на пустинното слънце. Възможно е да има общо и с древния ритуал на покриване на главата при скръб, при страдание. Каквато и да е историята, със сигурност знаем, че през последните 200 години кипата става неизменен символ на всяко еврейско празненство и ритуал. Тя може да варира по размери и да покрива различна част от главата – като в някои места може да покрива дори цялата глава и да служи като шапка. Много от отделните еврейски религиозни групи се различават по начина, по който изглежда тяхната кипа.

Традиционно сефарадските общности като тази в България предпочитат плетен вариант на кипи.
 

Централна софийска синагога
БГНЕС


Днес е прието в знак на уважение кипа да слагат и мъжете, които не са от еврейски произход, в случай, че присъстват по време на молитви и религиозни празници.
 

молитва синагога Израел
БГНЕС


Така например неотдавна с еврейски шапчици бяха всички бг политици и общественици, които присъстваха на обща молитва за загиналите на 7 октомври в Израел, която се проведе в софийската синагога.