Започнаха преговорите между световните сили и Иран за ядрената му програма
Започнаха преговорите между световните сили и Иран за ядрената му програма / снимка: Reuters

Шестте световни сили (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) направиха нови предложения, които може да са от интерес за Иран, на днешните преговори за ядрената му програма в Багдад за намиране на решение на проблема, заяви говорителят на върховния представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън Майкъл Ман, цитиран от Франс прес.

Ман отказа да разкрие подробности по въпроса. "Това, което поставихме на масата, обаче може да е от интерес за Иран", отбеляза той.

Говорителят на Катрин Аштън изрази надежда Ислямската република да реагира положително на тези предложения. Шесторката иска в замяна отстъпки от Иран, що се отнася до обогатяването на уран до по-високи равнища, каза той, цитиран от Ройтерс.

Майкъл Ман изключи възможността на днешните преговори да бъде постигнато окончателно споразумение по въпроса за иранската ядрена програма. "Ще успеем може би да определим датата за следващия етап от преговорите", каза той.

Това е втори кръг от преговорите, като първият беше през април след прекъсване от повече от година на контактите между Иран и международната общност по ядрената тема. Според дипломатически източници сега в иракската столица може да бъдат направени някои предварителни отстъпки от всички страни, но за да се стигне до пробив, трябва да мине още много време.

Преди да започне срещата в Багдад, иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи заяви в Техеран, че всички усилия на западните сили да упражнят натиск върху Иран на преговорите в Багдад ще се окажат безплодни, предаде Ройтерс. На пресконференция Салехи каза: "Тяхната политика за натиск и сплашване е безполезна. Те трябва да възприемат политика на добра воля за решаването на този въпрос". Салехи отправи и критики към Конгреса на САЩ, който обяви нови санкции срещу Иран, предаде Ройтерс.

Би Би Си съобщи, че министри от британското правителство обсъждат каква роля да поеме Лондон при евентуална военна конфронтация в Близкия изток заради иранската ядрена програма. В частност министрите обсъждат дали Великобритания трябва да се намесва, ако преговорите в Багдад се провалят и Израел бомбардира атомните инсталации на иранска територия, посочва БТА. Възможностите за реакция при такова развитие варират от дипломатическа подкрепа за Израел до намеса на Кралския боен флот в региона. В съобщението на Би Би Си се отбелязва, че евентуална британска намеса рискува започването на по-мащабна война в региона и затваряне на Ормузкия проток, който е част от важен морски път за транспорт на петрол.

Засега няма коментар от британското външно министерство на публикацията на Би Би Си.

Малко преди да започнат преговорите, министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак каза, че изразеното от Иран предварително съгласие да отвори за инспекции ядрените си инсталации не изключва възможността от израелски военен удар, предаде Асошиейтед прес.

Барак подчерта, че е скептичен, защото това е иранска хитрост, целяща да отслаби международния натиск върху Техеран заради ядрените му амбиции. "Ядрен Иран е недопустим и нито един вариант не е снет от масата", заяви израелският министър. АП пояснява, че това е обичайната завоалирана фраза на Израел, която означава употреба на сила.