/ Gulliver/Getty Images
Лидерите на групата на 20-те откриха срещата на високо равнище в японския град Осака, като се очаква форумът да бъде един от най-бурните за последните години, отбелязва АФП.

Gulliver/Getty Images

Японският министър-председател Шинзо Абе откри срещата, която ще бъда доминирана от разговори за търговията, геополитическото напрежение и изменението на климата.

Gulliver/Getty Images


В първите минути настроението изглеждаше приятелско, а лидерите пристигнаха с усмивки на лицата, позираха за традиционната "семейна снимка".

Gulliver/Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп и китайският Си Дзинпин, чиито страни са затънали в разрушителна търговска война, си размениха ръкостискане преди общата снимка.

Тръмп: Ще се срещна с Путин в Япония

И докато лидерите се насочиха към първата сесия, френският президент Еманюел Макрон се наведе да прошепне нещо в ухото на Тръмп, като покриваше устните си, за да не бъде прочетено по тях какво казва.

Преди началото на срещата на върха Макрон също така заплаши, че няма да подпише търговското споразумение между ЕС и Меркосур, ако Бразилия се оттегли от Парижкото споразумение за климата, съобщи Франс прес.

Gulliver/Getty Images


"Ако Бразилия напусне Парижкото споразумение, ние не можем да подпишем търговските споразумения", каза държавният глава на Франция пред журналисти.

Така Макрон оказва натиск в момент, когато започналите преди 20 години преговори между Европейската общност и Меркосур (Бразилия, Аржентина, Уругвай, Парагвай), изглежда, са на финалната права.

Страните от Г-20 договориха мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци

"Климатът върви ръка за ръка със социалната сфера и търговията. Не искам да сключвам търговски споразумения с хора, които не спазват Парижкото споразумение, които не спазват нашите ангажименти за биоразнообразието", добави Макрон.

Първата сесия на срещата на 20-те е фокусирана върху цифровата икономика, като загрижеността за неприкосновеността на личния живот и сигурността са включени в дневния ред.

"Дигитализацията бързо промени различни аспекти на нашето общество и икономика", каза японският министър-председател Абе при откриването на сесията. "Щастлив съм да видя инерцията да се справим в световен мащаб с цифровата икономика."

Gulliver/Getty Images


В знак на продължаващото напрежение, което вероятно ще доминира преговорите, Тръмп се позова на опасенията на САЩ относно заплахата за сигурността, която представлява китайската телекомуникационна компания Хуауей.

Като „разширяваме дигиталната търговия, трябва да гарантираме и устойчивостта и сигурността на нашите 5G мрежи“, каза той.

Gulliver/Getty Images

Китайският президент Си Цзинпин от своя страна коментира в кулоарите на срещата на върха на Г-20, че районът на Персийския залив е в много деликатна ситуация и е "на кръстопът между войната и мира", предаде Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Gulliver/Getty Images


"Китай винаги е бил на страната на мира и се е противопоставял на войната", каза Си на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Осака.

"Всички страни трябва да запазят спокойствие, да действат въздържано, да засилят диалога и консултациите и заедно да опазят регионалния мир и стабилност", добави китайският президент.

Gulliver/Getty Images

Напрежението в Персийския залив се повиши, особено между Иран и САЩ, след като Вашингтон обвини Техеран, че стои зад нападенията срещу шест танкера, което иранците отричат.

Американският президент Доналд Тръмп нареди да бъдат нанесени въздушни удари по Иран и отмени заповедта си в последната минута.

Gulliver/Getty Images

Китай има тесни търговски отношения с Иран, но действа предпазливо, тъй като ухажва и регионалния съперник на Иран, Саудитска Арабия, отбеляза Ройтерс.

Преди церемонията по и откриването на срещата на върха на Г-20 се проведе и кратък разговор „на крак“ между руския президент Владимир Путин и неговия американски колега Доналд Тръмп. Двамата лидери разговаряха оживено един с друг, когато вървяха, за да заемат местата си за общата снимка на лидерите, посочи РИА Новости.
БГНЕС, БТА