/ Thinkstock/Getty Images
Русия обвини Запада в "лицемерие" заради блокирането на предложен списък с химически оръжия, които трябва да бъдат забранени, включително тези, които според Москва, са Новичок агенти подобни на използваните при миналогодишната химическа атака във Великобритания.

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) миналия месец се съгласи да забрани нервния агент Новичок от времето на съветската епоха, който бе използван в опита да бъде убит бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри.

Британски следователи са в България, проучват за връзка между отравянето на Скрипал и Гебрев

Западните нации казват, че Москва стои зад атаката през март 2018 г., която имаше критично въздействие върху бившия руски двоен агент Скрипал и дъщеря му.

Но тази седмица Москва искаше да добави още 14 химикали, които според нея също трябва да бъдат класифицирани като част от семейството на Новичок и с които се твърди, че западните страни експериментират.

20 държави, включително Съединените щати, Великобритания и Канада, отхвърлиха предложението на Русия, като казаха, че химикалите в списъка на Москва не са с "прагове на токсичност", които следва да бъдат включени в списъка със забранени вещества.

Продължава разследването за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му

Руският посланик в Хага, Александър Шулгин, заяви, че Западът е блокирал предложенията на Москва "защото те сами експериментират с тези вещества".

"Ясно е, че Съединените щати, Обединеното кралство и техните съюзници от НАТО се противопоставят на предложението... защото правят изследвания на същите тези забранени химикали", каза Шулгин на пресконференция. „Набезите на Запада да обвинява Русия за това, че е единствената страна, която притежава Новичок, са част от план за "създаване на образа на държава измамник. Това е лицемерие".
Разкриха подробности за един от заподозрените за отравянето на Скрипал, бил в България

Посланикът на Канада в ОЗХО Сабине Ноелке заяви, че Русия е постигнала своя собствена цел, като не е оттеглила групата химикали от по-нататъшни изследвания.

Друг западен официален представител добави: "Ако бяха направили това, ние щяхме да подкрепим останалите им четири предложения, включително относно списъка на химикалите, използвани в Солсбъри и други, свързани с него".

Великобритания заяви, че "подкрепя експертната и независима преценка на ОЗХО".

Как действат смъртоносните отрови?

ОЗХО е „категорична, че елементите в предложението на Русия не отговарят на необходимите критерии“, се казва в изявление от Лондон, като се подчертава, че „Обединеното кралство не притежава химическо оръжие“.

Опитът за убийство на Скрипал влоши англо-руските отношения до най-ниската точка от десетилетия.

Подобна атака доведе до смъртта на британска жена, влязла в контакт с Новичок, както и до нараняване на няколко други лица, включително полицай.

Междувременно Холандия миналата година изгони четирима предполагаеми руски шпиони за това, което нарече „заговор за проникване в компютърната мрежа на ОЗХО“.
БГНЕС