Мария Захарова
Мария Захарова / БГНЕС
В отговор на продължаването на съвместните ядрени мисии на НАТО Москва и Минск ще укрепят своята сигурност, без да нарушават Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО), заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред в. "Комерсант", предаде ТАСС.

По време на визитата си в Беларус в понеделник руският президент Владимир Путин каза, че Москва ще продължи да подготвя екипажи за самолетите на беларуските военновъздушни сили, които вече са преоборудвани така, че да могат да носят авиационни боеприпаси с ядрени глави. 

Украинският военен министър се надява, че Беларус няма да се присъедини към руска офанзива


"Мерките за гарантиране на сигурността на Съюзната държава, които бяха огласени в хода на срещата между президентите на Русия и Беларус, са принудителна реакция на целенасоченото развитие на дългогодишната практика на така наречените съвместни ядрени мисии на НАТО", каза Захарова. Ответните мерки на Москва и Минск ще бъдат "в строго съответствие с ангажиментите по ДНЯО", допълни тя.

"На този етап става дума само за прехвърлянето на двойно оборудвани комплекси "Искандер-М" с ракети с конвенционално базиране в Беларус, както и за осигуряването на техническа възможност някои от беларуските самолети Су-25 да носят ядрено оръжие. В същото време не се планира прехвърляне на технологии за превръщането на самолетите в носители на ядрено оръжие", обясни Захарова.

Тя изтъкна, че не двете страни нямат намерение да оборудват физически беларуските системи с ядрени бойни глави или да прехвърлят подобни оръжия на територията на Беларус. Не се предвижда и създаването на складове за ядрени бойни глави в Беларус "Те ще продължат да бъдат съсредоточени в централни складове на руска територия", а обучението на беларуските военнослужещи ще се провежда в руски учебни центрове по програми, които "изключват въпросите за използването на ядрени бойни глави".

Путин в Беларус: Русия не иска да поглъща никого

"В бъдеще ще обвържем ходовете си с действията на НАТО спрямо Съюзната държава. Запазваме си правото да вземем допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на Русия и Беларус в случай на изостряне на съответните заплахи", каза още говорителката на руското външно министерство. Тя посочи, че решение за ядреното оборудване на беларуските системи, както и за хипотетичното използване на подобни оръжия може да бъде взето само от руския президент.

Захарова отбеляза, че НАТО извършва широкомащабна модернизация на американските ядрени бомби и на носителите им, като същевременно засилва интензивността на свързаните с тях учения. 

Готовността за разполагане на ядрени оръжия на територията на САЩ беше обявена от Полша, която се стреми да участва пълноценно в съвместни ядрени мисии. Това би означавало появата на натовски ядрени оръжия на границите на Съюзната държава, предупреди Захарова.
Николай Велев/БТА