Зоран Заев
Зоран Заев / БТА
Съкратеното и пълното име на държавата, ненамеса във вътрешните работи са конкретните стъпки, които поиска София и по които може да се договорим до края на годината.
Пътната карта, пълното и съкратеното име на държавата, ненамесата във вътрешните работи и преговорната рамка, която е работа на ЕС с България, са конкретните стъпки, върху които работим. Вярвам, че ще отработим тези въпроси до края на годината, заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос относно конкретните стъпки, които ръководството на България е поискало да бъдат изпълнени от Скопие по време на разговорите с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели.

„Вярвам, че през всички изминали месеци изграждаме допълнителни приятелства, расте търговията, имаме взаимни инвестиции в двете държави, сътрудничеството между институциите е по-видимо, инфраструктурата между двете страни се подобрява все повече. Не е въпрос само на юридическа формалност, какво ще бъде договорено, но също така е важно да се подобри цялостното сътрудничество и инфраструктурната връзка между двете страни”, каза Заев.

Радев се срещна с европейския комисар за съседство и разширяване Оливер Вархеи

Той уточни, че първо ще бъде изпратена нота по дипломатически път, в която ще се опише, че краткото наименование на държавата е същото както е официалното име на страната и че Скопие няма териториални претенции към България и няма да се намесва във вътрешните ѝ работи, както и за правата на малцинствата. Следва да се има предвид, че това са български граждани, които имат своите права и които могат да търсят своите индивидуални права, както е в РС Македония и както е решен този въпрос във всички европейски страни.

Трябва да се обърне внимание и на секторното сътрудничество между институциите във всички области, включително инфраструктура, образование и труд и социални дейности, култура, спорт и здравеопазване. Според Заев е важно да се реагира и да се предотвратява говор на омразата, а институциите да упражняват контрол върху своите дейности и да изграждат приятелство, а не да провокират негативни реакции.

Той изрази готовност България да стане втория партньор след Гърция, която ще пази македонското небе.

По въпроса за паметниците Заев каза, че голяма част от тях на територията на България и на РС Македония трябва да бъдат в приятелски дух, така че "фашизмът да няма етническо измерение".

По отношение на някои паметници в страната това вече е направено: където е имало надпис „български фашистки окупатор” вече пише само „фашистки окупатор”, тъй като не може една нация да бъде обвинявана за участието си във военен съюз по онова време.

Заев: Правителството няма да подава оставка заради трагедията в Тетово

Няма нужда от промяна в наименования на имена, на музеи и други. Необходима е промяна в съдържанието на определени учебници и в Северна Македония, и в България, за да могат бъдещите поколения да се обучават в дух на приятелство, каза още Заев.

Той уточни, че не става въпрос за смяна на учебниците по история, а за промяна на термини, свързани с България, която е описана като фашистки окупатор.

Според него, Скопие е дефинирало някои слабости и в българските учебници, а българската страна „има готовност да направи същото, защото така се изгражда приятелството”.

 
БГНЕС