/ Thinkstock/Getty Images
Украйна забрани на руската информационна агенция РИА-Новости да работи на нейна територия по силата на нови санкции срещу Русия, седмица след като в Киев бе арестуван представител на агенцията за държавна измяна, предаде АФП.
 
РИА-Новости и фирмата Интерселект, която управлява икономическата дейност на агенцията в Киев, са включени за тригодишен срок в черния списък на Националния съвет за сигурност и отбрана, публикуван в сайта на украинското президентство.

Москва ще „направи всичко“ за свободата на задържан в Украйна журналист (ВИДЕО)

Санкциите включват блокиране на авоарите, на използваните от агенцията далекосъобщителни връзки и на украинския сайт на РИА-Новости. Директорът на руския медиен конгломерат "Россия сегодня", в който е РИА-Новости, разкритикува решението като "знак за импотентността" на властите в Киев. "Нямат си друга работа освен да преследват собствените си граждани, да тормозят журналисти, да посягат на свободата на словото и да забраняват уважавани медии", заяви Дмитрий Кисельов.

Миналата седмица в Киев бе арестуван 51-годишният журналист с двойно руско и украинско гражданство Кирило Вишински, който ръководи РИА-Новости в Киев. Повдигнато му е обвинение в държавна измяна, която е наказуема със затвор до 15 години.
 

Thinkstock/Getty Images


Украйна е на 101-о място от 180 в световната класация на медийната свобода за 2018 г. на организацията "Репортери без граници", която подчертава, че "информационната война с Русия поддържа зловреден климат" в страната, отбелязва АФП.

Главният редактор на „РИА Новости Украйна“ е в ареста

На украинските доставчици на интернет е препоръчано да блокират достъпа до сайтовете "Россиясегодня.рф", "Sputniknews.com", "Ria.ru", "Rsport.ria.ru", "1prime.ru", "Realty.ria.ru" и "rian.com.ua", предаде ТАСС.

Препоръчано е блокиране и на достъпа до сайтовете на основните руски телевизии - rtr-planeta.com, russia.tv, vesti.ru, tvkultura.ru, digitalrussia.tv, 1tv.com, domkino.tv, domkino-premium.tv, muz1.tv, vremya.tv, telecafe.ru, bober-tv.ru, kanal-o.ru, poehali.tv, katyusha.tv, karusel-tv.ru, vgtrk.com, mobile.vgtrk.com, i-mult.tlum.ru, multvkino.tlum.ru, 100kwt.com. По-рано в Украйна бе забранено ефирното излъчване на тези канали, припомня ТАСС.
БТА