/ Thinkstock/Getty Images
Необичайно горещо време обнови температурните рекорди в редица места в западната част на САЩ и причини отмяната на редица полети от летището на Финикс, щата Аризона, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В Лас Вегас, Невада, температурите достигнаха рекордните за града 47,2 градуса по Целзий. Метеоролозите казаха, че е възможно тази температура да се задържи и днес. Горещината подлага на изпитание енергийните мрежи поради засилената консумация на ток за климатиците.

Убийствена жега отмени полети в югозападните американски щати

А във Финикс, столицата на Аризона, жегата е още по-силна - 49 градуса. Такава температура там е отбелязвана само три пъти в историята на измерванията.
Рекордът не падна само благодарение на малко облаче, което покри за кратко време небето.

Авиокомпания "Американ еърлайнс" отмени вчера 50 свои полета от града, като обясни това с техническите особености на пътническите самолети, които при такива атмосферни условия имат нужда от по-дълго засилване по пистата, за да се откъснат от земята.

Властите предупредиха населението в повечето части на Калифорния, южната част на Невада и югозапада на Аризона да не излизат на слънце, да пият повече вода и да се въздържат от дълги физически усилия и натоварвания.

А жителите на Аризона вече се шегуват с екстремните температури в социалните мрежи.
БТА