/ iStock/Getty Images
Жителка на сирийската столица Дамаск подаде документи за участие в предстоящите избори за президент на страната, предаде Асошиейтед прес, като цитира изявление на председателя на парламента Хамуда Сабаг.

Фатен Али Нахар, на 50 години, стана първата жена, кандидатирала се за най-високия пост в страната.

Вторите избори от началото на гражданската война преди 10 години са насрочени за 26 май, но те имат по-скоро символичен характер, понеже се очаква да бъдат спечелени от президента Башар Асад, отбелязва АП.

Сирийците в чужбина ще гласуват на 20 май.

За самата Нахар се знае малко. Сабаг огласи възрастта, мястото й на раждане и името на майка й. В социалните медии обаче няма публикации за нея.

Освен Нахар за участие в изборите досега са се регистрирали още двама кандидати, включително бизнесмен, който се кандидатира и през 2014 г, когато президентът Башар Асад спечели близо 90 на сто от гласовете, припомня АП. 

Самият Асад още не е подал документите си за участие, но повечето хора очакват да се кандидатира за четвърти седемгодишен мандат.

Башар Асад е на власт от 2000 г., след смъртта на баща му Хафез Асад, управлявал страната в продължение на 30 години. Гражданската война в страната започна през 2011 г., припомня АП.

Според опозицията и западните страни избори през 2014 г. бяха опит да се осигури легитимност на действащия президент. Малко вероятно е международната общност да признае легитимността и на предстоящите избори. 

Според резолюцията на ООН, за политическо решение на конфликта в Сирия трябва да бъде изготвена нова конституция, която да бъде одобрена на референдум, преди да се проведат президентски избори под наблюдението на ООН. Но в работата по конституцията е постигнат малък напредък, а Асад продължава да се ползва с подкрепата на Русия и Иран.

Администрацията на американския президент Джо Байдън вече заяви, че ще признае резултата от президентските избори, само ако гласуването е свободно, честно, под надзора на ООН и представлява цялото сирийско общество, припомня АП.
БТА