Сирийският президент Башар Асад
Сирийският президент Башар Асад / БГНЕС, архив
Сирийският президент Башар Асад обвини днес американските санкции и натиск върху ООН и съседите на Сирия за нежеланието на повече от 5 милиона бежанци, избягали от конфликта, да се завърнат в родината си, предаде Ройтерс.

"Съществуват много пречки", каза Асад, посочвайки американските санкции, на откриването на конференция за бежанците в Дамаск, чийто съпредседател е Москва, но която е бойкотирана от САЩ, Европейския съюз и повечето съседи на Сирия, приютяващи по-голяма част от 5,6 милиона сирийски бежанци.

От 17-милионното население на Сирия, 5,5 милиона живеят като бежанци в региона, основно в Турция, а още 6 милиона са разселените лица на сирийска територия.

Асад заяви, че милиони бежанци са принудени да останат в приемащите страни посредством "натиск или сплашване", и че приютяващите ги държави ги примамват финансово, възползвайки се от международната помощ, предназначена за тях.

Руският външен министър Сергей Лавров изпрати приветствено слово на участниците в конференцията, прочетено днес от специалния представител на руския президент за Сирия Александър Лаврентиев, предаде ТАСС.

Руският първи дипломат отбеляза, че отказът от участие в хуманитарния форум на "известна група страни начело със САЩ", не е оправдан с нищо, а също така посочи опитите им да попречат на провеждането на събитието. Министърът напомни, че конференцията се провежда в съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

"Смятаме подобен подход на нашите опоненти за още едно доказателство за двойни стандарти по отношение на Сирия, която се опитват да направят заложник на користни геополитически интереси", отбеляза Лавров.

"Наред с това не е учудващо, че подобна позиция се заема именно от тези държави, които непосредствено участваха в раздухването на "сирийския пожар", оказвали са и продължават да оказват подкрепа на антиправителствените сили, включително на терористи. Именно те носят основната отговорност за трагедията на милиони граждани на Сирия, принудени да напуснат родните си места", подчерта руският външен министър.
БТА