/ iStock/Getty Images
Председателят на Общото събрание на ООН каза вчера, че за пръв път в 75-годишната история на световната организация световните лидери няма да дойдат в Ню Йорк за годишната си среща в края на септември заради пандемията от коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Тиджани Мухамад-Банде каза на пресконференция, че се надява през следващите две седмици да обяви как 193-мата държавни и правителствени ръководители ще произнесат речите си по актуални вътрешни и международни въпроси по време на т.нар. общи дебати в Общото събрание.

Невъзможно е по време на пандемията в Ню Йорк да пристигнат многобройните делегации на световните лидери, каза Мухамад-Банде.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш миналия месец препоръча събирането на световните лидери, които трябваше да отбележат 75-тата годишнина на ООН, да бъде драстично ограничено заради пандемията.

В писмо до Мухамад-Банде Гутериш предложи лидерите да предоставят предварително записани изказвания, като само по един базиран в Ню Йорк дипломат от всяка от 193-те членки на ООН присъства лично в залата на Общото събрание.

Мухамад-Банде каза вчера, че в залата вероятно ще бъдат допуснати стотина души.

Срещата на световните лидери обичайно довежда в Ню Йорк хиляди правителствени служители, дипломати, представители на гражданското общество за речи, вечери, приеми, срещи на четири очи и стотици съпътстващи събития.

Председателят на Общото събрание подчерта, че отбелязването на годишнината няма да бъде еднократен акт, а ще продължи през цялата година, като се започне от 26 юни. 
Тогава се навършват 75 години от подписването на хартата на ООН в Сан Франциско.
БТА