Юнкер е щастлив, че Кристалина Георгиева се завръща в ЕК
Юнкер е щастлив, че Кристалина Георгиева се завръща в ЕК / БГНЕС, архив

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е радостен, че Антониу Гутериш получи силна подкрепа от Съвета за сигурност на ООН при определянето на следващия генерален секретар на организацията и е щастлив, че Кристалина Георгиева се завръща в ЕК. Това заяви днес на пресконференция говорител на комисията.

Антониу Гутериш е явен фаворит за поста генерален секретар на ООН (ВИДЕО)

Той уточни, че от днес Георгиева, която бе официалният български кандидат за генерален секретар на ООН, е прекъснала отпуска си и се е върнала на работа в Брюксел. Не става дума един да е победил друг. Това беше невиждано прозрачен процес. Това не е битка един срещу друг, а процес на подбор, завършил с чудесен избор, коментира говорителят.

Той съобщи, че Юнкер е разговарял по телефона с Гутериш, когото възприема като личен приятел. Юнкер му е изпратил и поздравително писмо, в което изразява очакването двамата да работят в тясно сътрудничество и да се срещнат много скоро.

Кристалина Георгиева: За мен беше чест да участвам в надпреварата за генерален секретар на ООН

ЕК не играе никаква роля в избора на генерален секретар на ООН, Юнкер заяви това по-рано тази седмица, посочи говорителят. В отговор на въпрос той добави, че не е в течение на слуховете, че Георгиева има интерес към поста на заместник генерален секретар на ООН.

Източник: БТА