Палмира
Палмира / iStock/Getty Images
Възстановяването на Триумфалната арка в сирийския град Палмира, която беше взривена от джихадисти от Ислямска държава през 2015 г., ще струва около един милион долара, съобщи за ТАСС Дмитрий Медянцев, президент на Асоциацията на предприятията от каменния отрасъл в Русия, която ще участва в възстановяването на разрушения музеен комплекс.

Двадесетметровата Триумфална арка е построена от базалт, гранит и мрамор по времето на римския император Септимий Север в края на II век. Тя краси главната улица на Палмира. От двете страни на арката имаше десетметрови колони, но джихадистите ги взривиха заедно с арката.

"Подготвили сме тригодишен меморандум, който да подпишем заедно със сирийската страна. Той предвижда за три години да възстановим арката и колоните.Прогнозната стойност на възстановителните работи е около 1 милион долара, а само подготвителната работа ще отнеме около година", допълва Медянцев.

След шест години: Сирийският национален музей отвори врати

По време на възстановителните работи експертите ще проучат историческите кариери на варовик и други скали от естествени камъни, от които в древността е бил добиван камък за изграждането на града, включително и на Арката. След това ще се организира добивът на суровини, производството на части за колоните, и тяхното поставяне. Повърхността на частите ще бъде специално състарена. Работата по възстановяването на Арката ще се финансира от фонд, който събира средства от дарители.

Възстановяването на Палмира в бъдеще ще бъде подпомогнато от 3D модел на текущото състояние на паметника, който беше направен и представен пред експертите през декември 2019 г. от учени от Института по история на материалната култура на Руската академия на науките към ЮНЕСКО в Париж.

Работата по създаването на триизмерния модел е започнала още през 2016 г., като повечето кадри са заснети от дрон. Общата площ на заснемане е около 13 квадратни километра на три различни височини. Направени са повече от 20 хиляди изображения, изграден е триизмерен модел, от който е направена геоортофотографския модел на паметника.

През септември 2019 г. учените извършиха нова фотосесия, за да допълнят и актуализират 3D модела. Данните, събрани от последната експедиция до Арката, съдържат информация за разрушенията, които паметниците на Палмира, вписани в ЮНЕСКО, претърпяха при второто превземане на града от джихадистите от Ислямска държава през декември 2016 г.

„Първо създадохме подробен 3D модел на текущото състояние на цялото световно наследство в града, включващ всички архитектурни елементи и околния пейзаж, 3D модели на унищожените архитектурни обекти на Палмира, подробни ортофотографии, подробна цифрова топографска карта с висока надморска височина на цялата територия на паметника. Използвайки нашите 3D модели можете, без да посещавате паметника, да оцените степента му на унищожаване, както и можете да планирате реставрационните дейности, научните изследвания", съобщава заместник-директора на Института по история на материалната култура на Руската академия на науките към ЮНЕСКО в Париж Наталия Соловьова.

Създадените високотехнологични продукти ще бъдат дарени на музея в Палмира.

Палмира е един от най-богатите градове от късната античност в сирийската пустиня между Дамаск и Ефрат, намира се на 240 км североизточно от сирийската столица Дамаск. Руините на Палмира са обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Джихадистите от Ислямска държава на два пъти превземаха града - през май 2015 г., и през декември 2016 г. През това време те успяваха да унищожат редица паметници, включително Триумфалната арка, централната част на амфитеатъра, статуята на Лео Алат, храмовете на Бел и Баалшамин. В града са разположени между 1000 и 2000 колони от I - II век, и над 500 антични гробници
БГНЕС