/ iStock/Getty Images
COVID сертификати ще бъдат въведени в Сърбия от 23 октомври. На днешното заседание на Кризисния щаб за потискане на пандемията от коронавирус беше решено да се въведат такива пропуски за заведенията.

Брнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална и че тя дълго време е мислила какво да прави като премиер и просто не разбира защо мерките не се спазват. Тя допълни, че ваксинацията е изключително слаба и обяви последното решение на Кризисния щаб.

От събота, 23 октомври, в 22:00 часа, ще бъдат въведени COVID сертификати, които ще важат за всички затворени помещения на заведенията - барове, кафенета, клубове, ресторанти“, каза Брнабич и добави, че всички проверки ще бъдат строго контролирани не само на пропуските, но и на спазването на всички съществуващи мерки в магазините, търговските центрове и подобни съоръжения.

Тя обясни, че въвежданите пропуски включват не само доказателство за ваксинация, но и PCR тест не по-стар от 72 часа, антигенен тест не по-стар от 48 часа и потвърждение за прекаран коронавирус не по-старо от седем месеца.

Втората доза от ваксината не трябва да е приложена преди повече от 210 дни или седем месеца.

„Чужденците се нуждаят от цифров ЕС сертификат или сертификат от държавата, с която Сърбия е подписала споразумение за признаване на сертификата. Надяваме се, че това ще ускори ваксинацията. Това е единственият начин да победим коронавируса“, каза Брнабич.

Според нея сертификатът може да бъде показан на хартиен носител или в цифров формат чрез мобилен телефон.
БГНЕС