Във Вашингтон тече среща на върха на страните от Г-20
Във Вашингтон тече среща на върха на страните от Г-20 / снимка: БГНЕС

Във Вашингтон започна срещата на Г-20, на която се очаква да бъде приет конкретен план за справяне с финансовата криза. Срещата, която е уникална по рода си, се провежда в Националния музей на строителството в американската столица. Лидерите на 20-те страни, на които се пада 80 процента от световния брутен вътрешен продукт, се надяват да съгласуват дългосрочни реформи, които да намалят риска от възникване на нови кризи.

Американският президент Дорж Буш посрещна всеки един от лидерите на 20-те най-развити държави в света – Китай, Русия, ЕС, Индия. Очакванията са всички те да се обединят около общи идеи за реформирането на световната финансова архитектура.

„Милиарди работещи хора от цял свят разчитат на нас да укрепим финансовите си системи", заяви американският президент Джордж Буш в началото на срещата на Г-20. Той призова участниците в срещата да не прилагат протекционизъм спрямо своите икономики. „Радвам се, че лидерите потвърдиха своята привързаност към принципите на откритите пазари и свободната търговия", каза още Буш.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че срещата във Вашингтон не бива да се натоварва със завишени очаквания и че на нея ще бъдат разгледани само най-важните въпроси, свързани със състоянието на финансовата система.

На форума не присъства новоизбраният американския президент Барак Обама. Очаква се следващата среща на Г-20 да се проведе в началото на 2009 година след встъпването на демократа Обама в длъжност.