Външние министри от ЕС обсъждат обстановката в Южна Осетия
Външние министри от ЕС обсъждат обстановката в Южна Осетия / снимка: БГНЕС

В Брюксел на извънредното заседание на Съвета на ЕС на равнище външни министри обсъждат обстановката в Южна Осетия.

Външните министри от ЕС разискват изпращането на наблюдатели в Южна Осетия, за да се съдейства за запазването на постигнатото с френско посредничество спиране на огъня, посочва Ройтерс.

Бернар Кушнер призова ЕС да поеме ролята на наблюдател на място. Кушнер, който придружи президента Саркози в Москва, каза, че е убедил Русия да приеме европейско присъствие, като не изключил и участието на руски войски.

Шведският външен министър Карл Билд, който също посети Грузия от името на Съвета на Европа, изказа съмнение, че Москва ще допусне европейски наблюдатели в зони, в които е присъствала.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер подкрепи идеята за наблюдателите. Той каза, че ЕС трябва да избягва да раздава обвинения и да се съсредоточи върху това как да играе градивна роля за стабилизиране на района, запазвайки отношенията си и с Москва, и с Тбилиси.

Британският външен министър Дейвид Милибанд заяви, че идния месец ЕС трябва да реши дали да продължи или не преговорите за сближаване с Москва.

Полският президент Лех Качински разкритикува днес в Тбилиси мирният план на Саркози за Грузия, настоявайки той да включва правото на териториална цялост на Грузия, отбелязва Франс прес. Той призова външните министри от ЕС да проявят повече твърдост спрямо Русия. "Съветът на министрите на ЕС трябва да заеме много по-решителна позиция", заяви Качински. Той апелира също САЩ да гарантират сигурността на Грузия.

Естонският президент Тоомас Хендрик Илвес прикани днес европейските ръководители да променят тона към Русия след руската интервенция в Грузия, тъй като в очите на Кремъл, според него, благоразумието и любезността са признак на слабост."Има държави, които разбират само ясни и директни послания. Западното благоразумие, внимателното отношение към другите и любезността лесно могат да се окажат слабост за други култури", каза Илвес пред германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В проектодекларация външните министри от ЕС изразиха готовност да се "ангажират, включително и на място" в полза на мира в Грузия, посочва АФП. В текста европейските първи дипломати призовават страните в Грузия да спазват мирното споразумението, сключено вчера между Москва и Тбилиси, и да гарантират ефективното му и добросъвестно прилагане.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана има днес кратка среща с външния министър на Грузия Ека Ткешелашвили, съобщи пресслужбата на Солана, цитирана от ИТАР-ТАСС. Според представител на службата била обсъдена ситуацията в района на кризата в Южна Осетия, след което Солана побързал да се върне на заседанието на Съвета на ЕС.

По време на извънредното заседание на Съвета на ЕС на равнище външни министри двадесетина грузинци, сред които и деца, се събраха пред сградата на Европейския съвет в Брюксел. Участниците развяват грузински национални знамена и транспаранти с надписи "Европейски съюз, събуди се и помогни на Грузия", "Помнете Мюнхен 1938 година", "Избиват се мирни грузинци".

Лидерът на протестиращите заяви за БТА, че не очаква "нещо по-конкретно" от свиканата извънредно среща на външните министри от Европейския съюз. Тук сме, за да предупредим Европейския съюз, че е възможно обстановката силно да се влоши, че трябва да бъде бдителен по отношение на Русия. Добре би било, ако съюзът засили дипломатическия си натиск срещу Русия или й наложи икономически санкции, но нито аз, нито другите участници мислим, че подобно нещо би могло да се случи, каза той. За разлика от предишни демонстрации по други поводи пред Европейския съвет, днешната преминава изключително спокойно.

В следобедните часове Съединените щати пък поискаха да бъде свикана среща на външните министри на НАТО за ситуацията в Грузия, която може да се състои в началото на следващата седмица. Това съобщи говорителка на алианса, цитирана от Ройтерс. "САЩ официално поискаха среща на външните министри на НАТО и в момента ние се консултираме със съюзниците за възможността тя да бъде свикана в началото на следващата седмица", каза говорителката Кармен Ромеро пред журналисти. Русия няма да участва в срещата, допълни тя.

Междувременно генералният щаб на руската армия обяви, че очаква от Тбилиси конкретни действия и политически решения, предаде ИТАР-ТАСС. Руските военни в Грузия са в режим на изчакване, обявените от руския президент принципи за уреждане на конфликта са изчерпателни и чакаме реакция, каза заместник-началникът на генщаба Анатолий Ноговицин. Присъствието ни е достатъчно и не е необходимо да го засилваме, за да се пресекат грузинските провокации и действията на някои все още стрелящи снайперисти. Проблемът е в изпълнението на самите договорености, посочи генерал Ноговицин.

Всичко зависи от конкретните политически решения. Намираме се в етап на очакване на решенията на Грузия. В момента операцията е прекратена, но следим обстановката, тъй като задачата за осигуряване на миротворческите функции остава, добави генералът. Загубите на руските войски в Южна Осетия възлизат на 74 загинали, 171 ранени и 19 души в неизвестност, обяви Ноговицин. Руското командване се е обърнало към грузинската страна с искане за размяна на военнопленници и предаване на телата на загинали в Южна Осетия грузински военни на принципа "списък срещу списък", но засега отговор от Тбилиси нямало, добави той. Кораби на Руския черноморски флот превозват хуманитарни товари, каза Ноговицин. Той информира, че снощи руски кораб е бил атакуван от няколко грузински бързоходни катера. /БТА/