/ iStock/Getty Images

Вълци се разхождат из горите в близост до мегаполиса Истанбул, което е чудесна новина според експертите, които твърдят, че оцеляването на дивите животни е от съществено значение за поддържането на екологичното равновесие в региона.

Ахмет Емре Кютюкчю, ветеринарен лекар специалист, работещ във Фондацията за опазване на дивата природа (WWF-Турция), заяви пред Анадолската агенция: "Съществуването на вълка, фактът, че се намира близо до голям мегаполис като Истанбул, е голяма благословия. В тази географска област няма хищник, който да превъзхожда вълка. Затова и вълкът играе жизненоважна роля за поддържането на равновесието там".

Къванч Татлъту стана баща на син, кръсти го Храбър вълк

Заявявайки, че вълците, които хората също виждат от време на време, се впускат в града, за да търсят храна, Кючукчу казва: "Сега жизненото им пространство е станало толкова тясно, че те са достигнали границите на града. Понякога те използват градовете като коридори. Могат да преминат през града, когато преминават към друга жизнена среда. Обикновено могат да преминат през града през нощта към друго жизнено пространство, което е добро за тях."

Отбелязвайки, че вълците предотвратяват разпространението на много инфекциозни болести сред животните, Кютюкчю каза: "Съществуването на вълците, намиращи се в близост до гигантски мегаполис като Истанбул, е голяма благословия, тъй като те са защитен вид в много части на света. Освен това дивите животни, които се появяват на границата на града, не застрашават хората, а вълк или койот много рядко нападат хора."

Подчертавайки, че при среща с диви животни трябва да се избягва провокативното и обезпокоително поведение, Кючукчу заяви, че е трудно хората да видят вълци, а тези, които видят вълк, трябва да се чувстват щастливци.

"Същото се отнася и за риса, мечките и чакалите. За тези животни хората никога не са плячка или нещо, с което трябва да се борят. Напротив, всички живи същества знаят, че хората са сериозна заплаха. Ето защо те се държат настрана от хората, доколкото е възможно. Те осъзнават присъствието ви, без да сте го забелязали; отдалечават се от района, в който се намирате и променят пътя си. Само при внезапни срещи и когато ги дразните, провокирате или приучавате животното към себе си с храна, когато животното губи страха си от вас, могат да се случат нежелани неща", твърди той.

Вълк избяга от зоопарка в Хасково

От друга страна, д-р Угур Зейданли, председател на Центъра за опазване на природата, заяви: "Всъщност, това, което се случва, е, че животните се страхуват от нас: "Често срещано явление е да виждаме животни, които трябва да живеят на ограничена площ в населените места. Увеличаването на урбанизацията означава намаляване на естествените местообитания, което оставя по-малко пространство за дивите животни. Градовете предлагат подходящи територии за някои диви животни като източник на храна или защита. Ако разширяваме градовете си, има по-голяма вероятност да срещнем диви животни край домовете си в града", каза той.

БГНЕС