ВСС на Либия оповестява решението си за медиците
ВСС на Либия оповестява решението си за медиците / netinfo
На извънредно заседание тази сутрин Висшият съдебен съвет на Либия се очаква да вземе решение по казуса с българските медицински сестри и палестинския лекар. Късно снощи ВСС разгледа въпроса с осъдените на смърт наши сънародници, но не стигна до решение.

Висшият съдебен съвет разгледа казуса на петте български медицински сестри и палестинския лекар, чийто смъртни присъди бяха потвърдени от най-висшата съдебна инстанция на Либия на 11 юли, но останаха детайли, които ще бъдат уточнени днес.

Засега няма официално обяснение защо ВСС не оповести вчера своето решение, но най-вероятно в пречка се е превърнала липсата на документа, с който семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази се отказват от изпълнението на смъртните присъди на сънародниците ни. Фамилиите от Бенгази дадоха ясно да се разбере, че този ключов документ ще бъде внесен, едва когато получат пълните гаранции на либийското правителство, че ще получат вече обещаните компенсации от по 1 милион долара.

Вчера цял ден петте български медицински сестри и д-р Здравко Георгиев очакваха решението на Висшия съдебен съвет с огромно напрежение. Най-вероятно обаче развръзката ще се случи днес.